Проф. Илко Гетов: ЕМА ще разгледа прилагането на ваксината на Модерна при деца

OFFNews 23 юли 2021 в 13:46 1111 0

Още една ваксина срещу коронавирус очаква одобрение за прилагане при деца. На заседание на Комитета по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще бъде разгледано искането на фармацевтичната компания "Модерна" за прилагане на COVID-ваксината ѝ при 12-17-годишните.

Това съобщи представителят на ЕМА у нас проф. Илко Гетов по БНТ.

Той съобщи, че в агенцията все още не е постъпило искане от фармакомпаниите за одобряване на поставянето на трета (бустерна) доза, но увери, че РНК ваксините предлагат 88% защита срещу Делта варианта.

Проф. Гетов коментира и очакваната нова вълна на епидемията у нас:

"Минахме през един относително спокоен период, но в последните 7 дни има тенденция за нарастване на случаите. За съжаление, в съседна Гърция вече има екстремни цифри - над 3000 заразени за денонощие, което е много притеснително, тъй като движението на българите към тази страна е много интензивно."

По думите на фармацевта вирусът се приспособява и при Делта варианта инкубационният му период вече е 3-4 дни, при това с много по-висока заразност.

Той подкрепи доброволния принцип на ваксинация, но обясни, че имунитетът, който осигуряват ваксините е поне година и половина и е значително по-дълъг от този при преболедуване.

"Не вярвам да се промени тенденцията в отношението към ваксинацията срещу  COVID-19. Не знам защо трябваше да се награждават хора, които са сложили най-много ваксини. Това е професионално призвание", каза професорът и допълни, че ако всеки лекар убеди поне двама души в ползата от ваксинацията, ситуацията у нас значително ще се промени.

"Хората трябва да бъдат добре информирани, за да вземат това решение", обобщи проф. Илко Гетов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови