Проф. Габровски: Заетостта на големите болници е над 60%

Реанимацията в Александровска болница е пълна, болните идват в по-тежко състояние, съобщи началникът на КАИЛ проф. Атанас Темелков

OFFNews 07 април 2021 в 10:05 1140 0

Снимка Архив

Всички големи болници са пълни над 60% , но скоро ситуацията ще е по-добра, защото ще започнем да берем плодовете на новите ограничителни мерки и 10-дневното затваряне, това каза по БНТ зам.-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски и изрази надежда, че сме подминали пика на пандемията.

По думите му проблемът в момента е, че все още се лекуват хората, постъпили във възходящата фаза на епидемията и тези от вълната преди две седмици.

Той каза още, че според данните няма основание да сме спокойни и че ситуацията се подценява от населението.

"Нищо не е отминало продължаваме да имаме проблем. Ние в системата за здравеопазване със сигурност бяхме подложени на огромно напрежение, но и всички хора, цялото общество - никой не иска да стои затворен вкъщи. Истината е, че една година по-късно ние знаем много за тази инфекция и ако проявявахме достатъчно разум, ние не би трябвало да имаме почти никакви мерки", заяви д-р Габровски.

Пълна реанимация в Александровска болница

„На 100 % са пълни всички легла в реанимацията на Александровска болница – близо 40 са заетите с болни с COVID-19 с тежка дихателна недостатъчност. Нараснал е и броят на постъпващите в инфекциозното отделение“, това съобщи по БНР проф. Атанас Темелков, началник Клиника по анестезиология и интензивно лечение – УМБАЛ "Александровска".

Според него, въпреки натрупания опит в лечението на инфекцията, все още няма предвидимост и установено лечение, и познанията на медицината се ограничават до симптоматично лечение на клиничните белези.

"Коя е истинската причина, какво да лекуваме в дълбочина - все още не е открито и все още работим в тази посока, очаквайки данни от нашите колеги в чужбина, за да можем да приложим най-съвременното лечение“, отчете проф. Темелков.

Началникът на КАИЛ в Александровска болница поясни, че пациентите сега постъпват в по-тежко състояние, по-късно търсят болнична помощ, стоят си по домовете, лекуват се не където трябва, идват във вече увредено състояние, когато организмът няма компенсаторни механизми да се справи с болестта.

Проблемите на съсловието 

По думите му основният проблем отпреди година остава - продължава тенденцията на липса на добра организация с личните лекари, с РЗИ, със специалистите.

„Пандемията очерта бъдещите проблеми - това са нарушената в някаква степен връзка между министерство, РЗИ, лични лекари, частни болници, държавни болници. Много работа има и по отношение на недостига на кадрите във здравеопазването.

Професорът определи изминалата година като "трудна и тъжна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови