Проф. Габровски: Предстои зима пълна с неизвестни, здравната система трябва да функционира нормално

OFFNews 13 август 2020 в 12:00 2032 0

Снимка УМБАЛСМ "Пирогов"

"Сега ни предстои една зима, която е изпълнена с неизвестни и трябва да се осигурят възможно най-добрите условия, за да могат болниците и здравната система да функционират нормално", каза по БНТ зам.-председателят на БЛС и началник на Клиниката по неврохирургия на "Пирогов" проф. Николай Габровски.

Той коментира предстоящото подписване на анекс към Националния рамков договор с НЗОК като необходимо условие за осигуряване на стабилност в здравната система.

По думите му този анекс ще обхване всички пътеки. Проф. Габровски изрази надежда да получат поне 10-процентно увеличение, като при "тези за инфекциозни болести и за ковид-лечение, увеличението ще бъде още по-голямо".

"Вероятно ще започне разплащане на част от неразплатената медицинска дейност от 2015 и 2016 г", заяви Габровски.

Заместник-председателят на БЛС припомни, че тогава е имало "дейност, която беше изработена, фактурирана един вид към НЗОК, но не беше по различни обстоятелства разплатена".

Проф. Габровски потвърди, че ритъмът на работа на болниците е бил нарушен значително в резултат на ковид-епидемията.

"Ние досега винаги сме получавали заплащане за това, че лекуваме пациентите и нашето заплащане винаги е зависело от това колко пациенти лекуваме", обясни неврохирургът.

Според него кризата коренно е променила ситуацията.

"Ние, от една страна, трябваше да имаме пълна готовност за поемане на пациенти с всякакви заболявания, от друга страна, нямаше този нормален пациентопоток, в който ние можем да осигурим финансирането на лечебните заведения и заплатите на персонала, консумативи и т.н.", каза Габровски.

Той обясни, че в резултат на това е било взето решението да се покриват 85% от очакваните разходи, независимо от изработеното през месеца, което по думите му е "много важен механизъм, осигуряващ оцеляването на болниците в началото на тази криза".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!