Проф. Балтов за ваксинациите: След 10 април последните ще станат първи

До края на лятото над 70% от населението ще е ваксинирано, прогнозира шефът на "Пирогов"

OFFNews 26 март 2021 в 09:32 5013 0

Снимка Архив

През април доставките на РНК ваксини ще се вдигнат тройно, очакваме и втората векторна ваксина. Ще видите какво ще стане след 10 април, последните ще станат първи, каза по Нова телевизия проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов."

В момента, в който се появи втората векторна ваксина, всеки, който иска РНК ваксина, ще предпочете еднодозовата, прогнозира шефът на спешната болница.

По думите му до края на юни ще бъдат ваксинирани 50% от хората, а до края на лятото - 70%. Той обясни, че изоставането на имунизациите у нас се дължи на причини извън България, тъй като имаме много добра ваксинационна мрежа, но договорените количества не идват. 

Според проф. Балтов десетте дни локдаун ще дадат своя резултат:

"Ние се притесняваме най-много за учениците, но след тези 10 дни ще има и ваканция, и реално периодът за тях ще се увеличи с още 10 дни."

Защо е толкова висока смъртността от коронавирус у нас?

„За мен коронавирусната инфекция е катализатор на хроничните заболявания. Нацията ни имаше доста сериозни здравословни проблеми преди коронакризата. България е на първите места по сърдечносъдови и онкозаболявания. Чернобилската авария доведе до ръст на онкозаболяванията”, коментира проф. Балтов по повод високите нива на смъртност от COVID-19 у нас. Той изрази и съмнение, че може би съседните държави не отчитат съвсем коректно данните за починалите от инфекцията, затова нашият процент е толкова висок.

Ще издържи ли здравната система

В тази вълна много повече болници се включиха в лечението на коронавируса, това разтовари основните болници, които лекуват ковид болни, има преразпределение на пациентите, подчерта шефът на "Пирогов".

„При тази трета вълна са изключително адекватни действията на здравните работници и на всички болници. Това, което се прави, от медицинска гледна точка е правилно. Не могат да се упрекнат медицинските работници, те вече почти всички са ваксинирани, работят без страх, много повече правят за лечението на своите пациенти. Самото лечение стана много по-адекватно”, допълни той.

По думите му случаите на повторно заразяване са редки и това се случва, ако спадне нивото на антителата, които организмът е изградил след боледуване. Двама души от екипа на болницата са се заразили повторно, съобщи проф. Балтов и допълни, колегите му си правят тест за антитела на 3 и 6 месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews