Проф. Балтов: На предела на възможностите сме. Временно да се затворят детските градини

Като мярка срещу разпространението на COVID-19 е ново затваряне на заведенията

OFFNews 16 март 2021 в 09:10 6713 0

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов намекна, че е време за по-сурови мерки заради рязкото увеличение на заразените с коронавирус и сериозния натиск върху здравната система. Според него като мярка срещу пандемията е и временното затваряне на детските градини.

"Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини да се затворят. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти", коментира професорът пред БНР.

В "Пирогов" са настанени 11 деца с коронавирусна инфекция. Децата са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици, съобщи той.

На среща при здравния министър днес директорът на спешната болница ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига им в цяла София.

"Около 10% от общия брой на хоспитализираните се предвижда да бъдат запазени като реанимационни легла", поясни Балтов.

В момента в "Пирогов" са отделени 400 легла за тежки и средно тежки случаи на пациенти с COVID-19 и 48 за реанимационни дейности.

Според Балтов поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото "колкото и да казват, че няма никакво значение това, всичко има значение".

„Запазването на плановия прием точно в следващите две седмици едва ли е най-важното. По-скоро важното е да премине пикът, за да може след това да бъдем по-спокойни", коментира Асен Балтов по повод възраженията и критиките на Българската болнична асоциация срещу спирането на плановите дейности в лечебните заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови