Приложение на БАН помага на жените със следродилна депресия

OFFNews 05 юли 2024 в 15:56 1261 0

майка и бебе

Снимка Pixabay

Майка и бебе

Учени от Института за изследване на населението и човека към БАН разработват приложение за превенция и подобряване на психичното здраве на майките след раждане.

Институтът за изследване на населението и човека (ИИНЧ-БАН), като част от инициатива в подкрепа на майките, получи приз за SpinOff 2024. Това съобщават на сайта си от Българската академия на науките.

„Щастливи сме, че можем да участваме с научната си експертиза за подобряване и превенция на психологичното благополучие на майките чрез приложението Momfident, макар да сме в една предварителна фаза’’, отбеляза доц. д-р Стоянка Черкезова от ИИНЧ-БАН.

Идеята е да се разработи приложение за превенция и подобряване на психичното здраве и благополучие на майките през първите три години след раждането. Приложението използва модели с изкуствен интелект, които се захранват единствено с проверена информация от научни изследвания. Приложението подкрепя майките под формата на персонализиран разговор с тях, обясняват от БАН.

„Предстои ни още много тежка работа. Но нашият екип споделя общ стремеж да помага чрез наука, нови технологии и професионализъм, което ни зарежда с ентусиазъм“, отбелязват от ИИНЧ.

Наградените изявяват своята благодарност към Кристина Ешкенази и Димитър Димитров, които са организатори на успешните SpinOff конференции в рамките на три години, както и на Теодора Сотирова и екипа на Единния център за иновации на Българската академия на науките за подкрепата и обученията, които им помагат да реализират идеите си.

Наградата беше връчена официално в София Тех Парк от организаторите на събитието - Биотехнологичен и Здравен Клъстер България; Клъстер „Изкуствен интелект България“; иновационен хъб ИСТЕБ (ISTEB) и компанията Venrize за подкрепа на университети, учени, спинофи и инвеститори.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)