Премиерът Борисов се среща още тази вечер с протестиращите сестри

Offnews 16 декември 2019 в 17:50 1598 0

Снимка OFFNews

Министър-председателят Бойко Борисов се среща с представители на протестиращите медицински сестри още тази вечер, а не утре, както беше обявено предварително. Промяната се налага заради изразеното публично недоверие от страна на протестиращите, че срещата ще се състои, съобщиха от правителствената пресслужба.

Петият национален протест пред Министерския съвет започна в неделя с искане за реформа в здравната система. Медиците настояваха за среща с министър-председателя Бойко Борисов.

Организатор на протеста е Синдикатът на медицинските специалисти, който беше учреден преди дни. Мая Илиева, медицинската сестра, оглавяваща протестите, заяви, че демонстрацията ще продължи през целия ден и през нощта на палатки, докато представители на Синдиката не бъдат приети за разговор с премиера Бойко Борисов.

"Искаме той да бъде гарант за това, което на нас са ни обещали, искаме да се променят правилата, искаме да има стандарти, искаме въвеждане на електронна здравна карта. Искаме да можем наистина да работим по тези правила. И, разбира се, искаме две минимални работни заплати, защото виждате, че нашите колеги заминават навън", каза тогава Илиева.

Тази сутрин протестиращите осъмнаха в палатковия лагер, решени да останат пред МС, докато бъдат изслушани от премиера.

Сред исканията на протестиращите е Колективният трудов договор (КТД) да бъде задължителен за всички. Според сега съществуващите правила работодателят е длъжен да се договаря с останалите страни, но не е длъжен да го подписва.

„Ако КТД не стане задължителен, няма да има същия ефект, на който се залага. В България проблемите се решават еднолично, само когато работодателят нареди, тогава нещата се случват. В останалите случаи се правят, че проблеми няма и хората, каквото и да правят, не ги забелязват", заяви лидерът на протестите Мая Илиева.

По думите й за изминалите 10 месеца нищо не се е променило. В някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така според нея на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !