Прекомерното пиене на течности може да е сигнал за хормонален проблем

OFFNews 17 ноември 2023 в 09:20 647 1

вода

Снимка Pixabay

Изследване на учени от университета в Базел

Хората, които пият повече от три литра течности дневно, може да страдат от рядка форма на хормонален проблем, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес".

За мнозина прекомерният прием на течности е само безобиден навик. Но ако се пренебрегне вероятността от хормонален проблем, би могло да бъде фатално, затова учените изследват какви тестове са нужни, за да се постави точна диагноза.

В повечето случаи прекаленият прием на течности е свързан или с навик, или съпътства психично заболяване. В редки случаи обаче той е причинен от недостиг на вазопресин. Този хормон, секретиран от хипофизата, регулира съдържанието на вода и сол в организма. Хората, страдащи от недостиг на вазопресин, уринират често, губят големи количества течност и се чувстват жадни.

През последните две години два изследователски екипа под ръководството на проф. Мириам Крист-Крейн и д-р Жюли Рефард от университета на Базел, в сътрудничество с множество национални и международни центрове, работят интензивно върху методи за изследване, които да определят причината за тези разстройства.

Те са открили, че тест, който стимулира отделянето на вазопресин чрез инфузия с висока концентрация на сол, е много надежден за диагностика.

"Заради нарастването на концентрацията на сол е нужно постоянно наблюдение, включително измерване на всеки половин час на нивата на сол в кръвта на пациентите", обяснява проф. Крист-Крейн, един от учените, извършили изследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12608

1

gadeff

17.11 2023 в 18:20

"В повечето случаи прекаленият прием на течности е свързан или с навик, или съпътства психично заболяване."

Е, ху'у, де, 'сичкото дофтор и жИна ми мА тормозят да пия течности, най-паче вода.. да не ям солено и трябва да съм висок 2.40 за килограмите си... И да пия по 3 литра течности.. А ся...
Уж не съм ептен куку.
Айде, разберете се, ся, трябва ли да пием вода или не трябва...

П.С. И кой идиот измисли, че нормалните килограми били ръста в метри - 100. Демек, аз съм 1.90 и трябва да съм 80 кила... ама хората, некак си, не сме двумерни, и кривата требе да е парабола, не права линия.. Аз съм 100кила, да сеева, ма за мойте габарити и години ич не изглеждам зле.. ако бех 80, щях да мязам на веган,,,
Както и да е, пийте бира със солено мезе и да не ви пука, се ще намерим някой учЕн, дето да съвмести полезното с приятното.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки