Представят първата у нас детска книжка за рядко заболяване

OFFNews 28 септември 2023 в 13:49 589 0

образователна книжка

Снимка Скрийншот

Представяне на детска образователна книжка

„Каспар - мечето със сините устни" е първата издадена у нас образователна детска книжка за рядко заболяване. Тя запознава по увлекателен начин с основните симптоми на пулмоналната хипертония.

Увлекателната история е написана от Наталия Маева, журналист и председател на сдружение „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония", и е предназначена за деца от 4 до 10-годишна възраст. Илюстрациите и дизайна на изданието са направени от Деница Узунова.

Във всички степени на образованието в нашата страна преподавателите разговарят с децата за религиозното и културното многообразие, но до момента с малките ученици не е работено по чувствителните въпроси за многостранното лице на телесната и психическа различност в нашето общество, споделя авторът на книжката.

Историята на мечето Каспар ни отвежда към проблемите на тази различност, която е предизвикателство пред всякo семейство с дете болно от рядко белодробно заболяване.

Разказът разкрива как заради болестта си детето е изолирано и самотно и не може да се радва на игра с приятелите си. С помощта на своите родители, пътувайки и опознавайки света на това рядко заболяване, малчуганът се научава да живее по нов различен начин и успява да победи заболяването. По лек и увлекателен начин книжката запознава с широк кръг деца с проблемите на рядката болест и да вдъхне вяра и оптимизъм на тези, които се борят с нея.

Представянето ще се състои на 30 септември 2023 г. от 11.30 ч. в литературен клуб "Перото" в НДК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки