ПП-ДБ: Ротацията няма да потули случая ''Даная''

OFFNews 20 февруари 2024 в 14:52 1245 0

Пирогов

Снимка УМБАЛСМ "Н. Й. Пирогов"

Болница "Пирогов"

Независимо от ротацията в правителството, Парламентарната група на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" ще следим отблизо дейността на министерство на здравеопазването и на Министерския съвет, както и на всички ръководители на болнични заведения, след датата 6-и март.

Това декларират в позиция до медиите по случая "Даная" народните представители от коалицията.

Д-р Маджаров за случая ''Даная'': Защо момичето не е оставено за наблюдение след първия преглед?

Препратката към датата 6-ти март, когато ще бъде осъществена ротацията е в отговор на твърдението от представения от фондация "Даная" запис, за който се твърди, че е от заседание на Медицинския съвет на "Пирогов". По време на записа се чува реплика "Въпросът е да устискаме до 6 март. Е, това е истината! Казвам го на български език. Нали така - не бъркам датата, кога е ротацията".

Проф. Хинков за скандалния запис по случая ''Даная'': Очаквам отнемане на лекарските права

Случаят "Даная" за пореден път разкрива нуждата от реанимация на системата на българското здравеопазване. Система, в която липсват кадри и стандарти за работа. Система, в която и лекари, и пациенти работят и се лекуват в ужасяващи условия и дълги години никой не е понасял отговорност за състоянието ѝ. От ПП-ДБ сме убедени, че е време за ревизия на медицинските стандарти и уверение, че лекарите и медицинските екипи ги спазват. Време е да действаме решително в името на най-ценното - живота на децата ни, пишат депутатите.

Гражданска инициатива настоява за спешна реформа в катастрофиралото здравеопазване

Какви стъпки ще предприемат

Ще поискат в Комисия по здравеопазване да бъдат изслушани представители на МЗ, Изпълнителна агенция по лекарствата, Изпълнителна агенция „Медицински надзор", НЗОК и експертните медицински съвети относно проследяване на доставката и приложението на лекарствени продукти от една болница на друга при спешни състояния; навременната диагностика с ЯМР и скенер в извънболничната медицинска помощ на деца и правилата в НРД за медицинските дейности.

2. Ще поискат изслушване на координатора на Експертния съвет по неврохирургия относно приложението на медицинския стандарт по Неврохирургия.

3. Ще внесат проект на решение за възлагане в срок от 14 дни министъра на здравеопазването да подготви доклад с експертните съвети за състоянието на медицинските стандарти.

Втората проверка по случая Даная откри нарушения и в ''Пирогов'', и в ''ИСУЛ''

От бъдещия министър на здравеопазването ще изискаме да вземе ясна позиция относно състоянието и приложението на медицинските стандарти и протоколи за действие. Призоваваме прокуратурата и БЛС да работят с ускорени темпове и да предприемат мерки при установяване на допуснати закононарушения и нехуманно отношение и изказвания, несъвместими с лекарската професия, посочват в позицията си от ПП-ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!