Втората проверка по случая Даная откри нарушения и в ''Пирогов'', и в ''ИСУЛ''

OFFNews 25 януари 2024 в 18:31 8115 0

Пирогов

Снимка УМБАЛСМ "Пирогов"

Пирогов

Назначената повторна проверка на случая "Даная" е открила нарушения в лечението на починалото 15-годишно момиче. Проверяващият екип е констатирал нарушение при предписването и отпускането на лекарствен продукт в две болници - УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД, УМБАЛ „Царица Йоанна“- ИСУЛ ЕАД.

Това съобщиха от Изпълнителната агенция "Медицински надзор".

Всички документи, получени от лечебните заведения в хода на извършване на първата проверка, както и всички протоколи от втората проверка са предоставени на сектор "Противодействие на корупцията в администрацията", отдел "Икономическа полиция" към Главна дирекция "Национална полиция".

От "Медицински надзор" съобщават още, че вторият екип от проверяващи са различни служители от тези, които са извършили първата проверка и те са с образование по Право, Медицина и Фармация. В първата проверка са участвали служители на "Медицински надзор" с образование по Фармакология, Детски болести и Икономика.

ИА "Медицински надзор" е сезира компетентните органи, информирани са още министърът на здравеопазването Христо Хинков и майката на Даная Ани Стоянова. 

Проверката започна по настояване на майката на Даная - Ани Стоянова. 15-годишното момиче, страдащо от тромбоцитопения - състояние, при което броят на кръвните клетки, участващи в кръвосъсирването, е силно занижен, почина в началото на май 2023 г.. Тя бе приета в реанимацията на "Пирогов" с кръвоизлив и оток на мозъка, предизвикани заради заболяването ѝ и след лек удар по главата. Въпреки извършената операция Даная изпадна в мозъчна смърт.

Майката на Даная обвини "Пирогов" за смъртта на момичето и поиска оставката на ръководителя ѝ.

В сряда след среща в Министерството на здравеопазването стана ясно, че министърът проф. Христо Хинков е "предприел всички необходими законови стъпки за освобождаване на настоящия директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров".

Гази вечер граждани отново се събраха на протест с искане за оставката на директора на болница "Пирогов". Пред Съдебната палата в София те поискаха съдът по-бързо да вземе решение по делото, в което директорът на болницата обжалва протокола, с който е освободен от поста.

Д-р Димитров няма право да обжалва протокола, с който министърът на здравеопазването го отстрани от директорското място, каза Ани Стоянова от фондация „Даная“. По думите ѝ Димитров не може да обжалва протокола, тъй като не е акционер в болницата, а заема поста директор с договор за управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика