Пламен Таушанов: Медицинските изделия трябва да бъдат изцяло заплатени от НЗОК

OFFNews 21 март 2023 в 11:49 864 0

Пламен Таушанов

Снимка Архив

Пламен Таушанов (в средата)

Медицинските изделия следва изцяло да бъдат заплатени от Касата, без доплащане от пациентите. Това заяви пред БНР Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за защита на пациентите (БАЗП).

Той посочи, че към асоциацията са постъпвали жалби от пациенти. И даде пример със случай от Варна, където при спешна черепно-мозъчна операция лечебното заведение е поискало от пациента да си плати 7600 лв., след което е отказало да му възстанови парите. Всички институции, към които пациентът е пуснал жалба, са потвърдили, че болницата неправилно е взела пари и не е възстановила сумата.

Когато се налага да се постави медицинско изделие, не би трябвало пациентът да доплаща нещо, категоричен бе Таушанов. По думите му въпреки това обаче има лечебни заведения, които се пробват да искат пари от хората, незаконно.

"Трябва да сме сезирани от пациентите за проблем. Няма как без писмена жалба за конкретен случай ние да искаме извършване на проверки", казва експертът.

"Има проблем, който ще бъде решен. Въпросът е, че неговото решение и цялата тази ситуация е малко замъглена", изказа мнението си Таушанов.

Медицинските изделия следва изцяло да бъдат заплатени от Касата. Въпросът е, че самите фирми-производители са сключили договори, с които са се съгласили за дадено изделие да има някакъв лимит. Това е проблем, който е трябвало да изчистят самите фирми. Друг е въпросът, че тези медицински изделия се поставят в условията на клинична пътека. И сега има медицински изделия, иновативни, които Касата се въздържа да плати, казва Таушанов.

Oтносно твърдението на фирми за медицински изделия, че Здравната каса не им е плащала от октомври и са изправени пред фалит, той обясни:

Договорите на тези вносители и търговци на медицински изделия с Касата са изтекли през декември. Едва през февруари са създадени нови договори. Само че фирмите-вносители, когато са се отчитали за вложените медицински изделия, са посочили различни фирми от тези, които имат сключени договори. При което НЗОК започва проверки и прави анализи. Този въпрос ще бъде решен до 1-2 седмици, когато на тези фирми, които са ги доставили, им бъде заплатено.

По думите му в надзора на Касата този въпрос не е обсъждан. Той е категоричен, че въпросът е доста сложен, не трябва да има спекулации, а трябва да се подходи сериозно и да се реши.

От НЗОК са обяснили за БНР, че "съществува известно забавяне заради определени обективни фактори". Допълнителните споразумения с фирмите и разплащанията ще започнат в началото на следващата седмица, са уточнили от здравния фонд.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София