Петима с шанс за живот след две донорски ситуации

OFFNews 21 юли 2023 в 11:16 1841 0

трансплантация

Снимка Getty Images

Трансплантации

Пет трансплантации бяха извършени на 20 юли – четири бъбречни и една чернодробна, съобщиха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Това стана възможно след две донорски ситуации, реализирани от медицински екипи на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с координатор д-р Кирил Пенчев, и на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, с координатор д-р Николай Младенов.

На 18 и 19 юли близките на изпадналите в мозъчна смърт 61-годишен мъж и на 50-годишна жена взеха благородното решение да дарят органите им и по този начин да дадат нов шанс за живот на петима български граждани. Поради медицински противопоказания или липса на подходящи реципиенти други органи не бяха трансплантирани, информират от агенцията.

Близки дариха органите на германка, починала по време на почивката си у нас

Изпадналата в мозъчна смърт жена, постоянно пребиваваща в Германия, е била временно в България. Чуждото гражданство на жената наложи спешно ИА „Медицински надзор“ да осъществи контакт със съответните власти, за да бъде получено тяхното и на близките на донора съгласие за дарение на органите.

По искане на Министерството на здравеопазването бе организиран полет със самолет C-27J „Спартан”. Екипажът от 16-а авиационна база „Враждебна“ от състава на Военновъздушните сили на Българската армия изпълни успешно задачата по осигуряване на въздушен транспорт за извършване на експлантация на органите.

На борда на самолета бяха два медицински екипа: от Военномедицинската академия – София, и от УМБАЛ „Александровска“.

Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ поднасят съболезнования към близките на донорите и благодарят за хуманния им жест. Благодарност изказват и на екипите на лечебните заведения и на Военновъздушните сили, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика