Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Пациентски организации ще сертифицират добрите болници у нас

Лечебните заведения, които покриват 10 критерия, ще получават 5 звезди

OFFNews 18 ноември 2019 в 12:05 1461 0

Снимка OFFNews

Пациентски организации ще връчат сертификат „Добра болница“, на здравното заведение, което покрива най-пълно 10 критерия. Това съобщиха на пресконференция представителите на коалиция от организации, която включва Център за защита на правата в здравеопазването, Пациентски организации „Заедно с теб“, Сдружение за развитие на българското здравеопазване и Сдружение "Дара хелп."

Според авторите на платформата  goodhospital.bg болниците ще бъдат сертифицирани от гледна точка на пациента.
Източник на информацията е интернет страницата на всяко лечебно заведение. 

Критериите, по които са оценявани болниците, са свързани с информацията, която могат да получат пациентите от сайта на лечебното заведение – дали са посочени адреси, телефони и ръководния състав; имат ли пациентите осигурен безплатен достъп до wifi; публикувани ли са имената и специалността на лекарите; оповестени ли са цените на медицинските услуги; има ли образец на информирано съгласие; утвърдена и публикувана ли е процедурата за жалби и оплаквания; има ли утвърдена и публикувана процедура за борба с болката; има ли данни за смъртността през последната година, за вътре-болничните инфекции и непланираните повторни операции.

"Смятаме, че всяка добра болница би могла с лекота да покрие всички тези критерии. Техния оценъчен характер е свързан с това дали ги има публикувани. Дали са показани на пациента, така че той, сравнявайки ги, да може да се ориентира и да направи избора си. Ще приложим всеки един от 10-те критерия към всички болници в страната. Ще ги изпратим на лечебните заведения, да се запознаят с тях. Болница, която е покрила всички критерии, ще получи максималната оценка от 5 звезди, която се присъжда в тези случаи и ние ще я сертифицираме като "Добра болница" от гледна точка на пациентите", обясни Стойчо Кацаров от Център за защита на правата в здравеопазването.

"Това са 10 ясни критерия, при която няма как някой да изрази субективно мнение. Има ли ги на сайта – има ги. Това е прозрачна процедура", каза Пенка Георгиева от Пациентски организации "Заедно с теб".

Според Невена Манолова от Сдружение "Дара хелп" – немедицински центрове за подкрепа на онкоболни пациенти, подобни инициативи има във всички западни държави и в САЩ. 
Боряна Ботева от Сдружение за развитие на българското здравеопазване подчерта, че пациентите, които ще дават своето мнение, ще се регистрират в сайта, с цел да се избегнат злоупотреби и фалшиви мнения. По думите й сертификатът е за една година и след това болниците ще бъдат отново оценявани. 

По думите на д-р Стойчо Кацаров кампанията не е насочена срещу болниците. „Няма да оценяваме дали болниците работят добре или зле – колко правилно оперират или колко правилно изписват лекарства. Нашата оценка се базира на публично достъпна информация, която всеки може да провери в интернет. Второ – тя е насочена към това доколко болницата е прозрачна и загрижена за своите пациенти“, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!