Пациентски организации: Частните болници да не работят с касата, ако не лекуват Ковид

OFFNews 31 октомври 2020 в 20:15 4198 0

Пациентски организации "Заедно с теб" изразиха "пълна подкрепа" по повод искането на министъра на здравеопазването частните болници, които не лекуват пациенти с Ковид, да нямат право да работят със Здравната каса.

Във връзка с решението на Министъра на здравеопазването да внесе нормативен текст в Народното събрание частните лечебни заведения да не получават финансиране от НЗОК, ако не разкрият легла за COVID пациенти, позицията на Пациентски организации „Заедно с теб“ е пълна подкрепа.

Още преди няколко дни ние изразихме това искане, смятаме, че е задължително и трябва да стане в спешен порядък.
Също така обръщаме внимание на Министерство на здравеопазването да посочи ясен и справедлив регламент за задължаване за откриване на легла за COVID пациенти от частните болници. Това е много важно, за да има равнопоставеност и пропорционалност легла/усвояване на публични средства от НЗОК, пише в позицията на "Заедно с теб".

Намерението си да внесе поправка за частните болници министър Костадин Ангелов потвърди и днес.

Във фейсбук профила си той написа:

"...Мениджъри упорито отказват да откриват легла, пазят си "чисти болници". Няма да стане! (...) За отказващите да открият легла - вкарвам в НС законов текст, на чието основание такива болници няма да работят с НЗОК. Ок, "чиста болница", но без публично финансиране."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови