Пациенти с тежка форма на COVID-19 са излекувани с клетъчна терапия в Израел

OFFNews 16 април 2020 в 12:50 3909 0

Пациенти в тежка форма на COVID-19 с опасност за живота бяха излекувани в Израел чрез иновативна клетъчна терапия. Компанията, която извърши експерименталното лечение, е специализирана в използването на стволови клетки, извлечени от плацента.

В експеритемналната терапия са били включени 6 пациента от тежко към критично състояние. Всички са страдали от остра респираторна недостатъчност и усложнения. Четирима от болните са били и признаци на сърдечно-съдова и бъбречна недостатъчност.

След едноседмично лечение резултатите са показали, че всички пациенти са оцелели. Четирима от тях са имали подобрение на дихателните параметри, а трима са били в напреднал стадий на отказ от респиратори. Само един има влошаване на дихателното си състояние.

Първоначалните резултати от лечението показват подобрения в имунната система на пациентите, което е спомогнало за намаляване на фаталните симптоми на пневмония и общо възпаление на белодробната тъкан в резултат на коронавируса. Тези обещаващи ранни резултати предполагат, че клетъчна терапия базирана на плацентата може да бъде безопасна и ефикасна за някои от най-сериозните симптоми на COVID-19.

Целта на учените е, чрез използването на клетъчен продукт, да възстановят естествените клетки, които са от решаващо значение за имунната система. В момента в няколко европейски страни, Китай и САЩ се провеждат множество изследвания и клинични изпитвания, които целят да тестват използването на стволови клетки от пъпната връв за борба с COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!