Откриха Катедра по ревматология към МУ София

Неин ръководител е проф. Рашо Рашков, шеф на Клиниката по ревматология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

OFFNews Последна промяна на 27 август 2020 в 11:56 1388 0

Към Медицински университет-София вече функционира Катедра по ревматология. За първи път най-голямата специалност в рамките на вътрешните болести е обособена като самостоятелна единица, съобщиха от УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Досега тя беше включена към Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести, а впоследствие към Катедрата по вътрешни болести на Медицински университет-София.

Катедрата по ревматология ще бъде базирана към Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Неин ръководител, до провеждането на конкурс, ще бъде проф. Рашо Рашков, който оглавява лечебното звено в столичната болница.

„Радвам се, че след толкова години, нашата специалност най-накрая получи полагащото й се внимание“, коментира проф. Рашков.

Клиника по ревматология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е най-голямата в България. Разполага със стационар от 70 легла. В нея се обучават ревматолози от цялата страна и чужбина. Екипът се състои от 22 лекари – 7 хабилитирани лица, 5 лекари – 3 главни асистенти, 2 асистенти и 10 лекари – ординатори, специализирали във Франция, Великобритания и Холандия.

Клиниката е основна база за обучение и придобиване на специалност по вътрешни болести и ревматология в страната. В нея се прилагат най-съвременни методи за системно и локално лечение на ревматичните болести, в това число и автоимунни заболявания като системен лупус, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, синдром на Сьогрен, псориатичен артрит и др.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !