Онкохематолог: Пациенти след химиотерапия или трансплантация изкарват по-леко COVID-19

OFFNews 04 ноември 2020 в 14:31 4043 0

Оказва се, че пациентите на имуносупресори, трансплантираните, пациентите след химиотерапия, прекарват инфекцията съвсем леко и без усложнения. Което говори, че коронавирусът си остава все още една голяма мистерия, каза по БНР д-р Мария Георгиева - началник на Отделението по хематология в МВР- болница.

При пациенти с рак на кръвта има предпочитание на вируса към костния мозък, но не при всички, като при някои се появява потискане на кръвотворенето, което обаче не е тежко и не застрашава живота. Има вируси, при които това е доста по-сериозно, но този не е от тях, каза още тя.

По думите ѝ по-големият брой починали не са нещо необичайно, тъй като има пик на заболяването в момента.

„Особеното при коронавируса е, че възпалението не протича по обичайния начин, а се засягат малките белодробни съдове, в които се образуват тромби. Но тромбози се появяват във всички съдове и органи. Това е особеното – ангажират се чернодробната и бъбречната функция при тежките случаи на заболяването", каза онкохематологът.

Д-р Георгиева съобщи, че болшинството от пациентите, които са прекарали болестта, са оздравели.

Факт е обаче, и това се потвърди, че нашите пациенти с рак на кръвта и с малигнени заболявания са по-рисков контингент, но и много от тях оздравяха. Важно е какви придружаващи заболявания имат - дали имат диабет, дали имат наднормено тегло. Вирусът има предпочитание към мъжете. Тези пациенти трябва да спазват стриктно мерките, обясни тя.

Все пак не всичко е проучено около този вирус, затова трябва да проследяваме болестите си, да носим маски, а болните да спазват всички мерки, предупреди д-р Георгиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови