Омикрон при децата често се проявява с ларингит

OFFNews 19 януари 2022 в 09:17 5296 2

Развитието на ларингит при Омикрон е много типично за децата. Започва с лаеща кашлица, но прогнозата е благоприятна. Това каза по bTV д-р Калин Лисички, началник на клиниката по педиатрия в болница "Токуда".

По думите му няма по-тежко протичане на инфекцията при най-малките, въпреки по-широкото разпространение на вируса сред децата.

В клиниката, която ръководи, в момента се лекуват 6 деца с коронавирус. Пет от тях са бебета, някои - недоносени.

Д-р Лисички посочи симптомите на Омикрон при децата: запушен нос, хрема, кихане, дразнене в гърлото, температурата не е задължителна. При най-малките характерно е това, че спират да се хранят. Промяна в честотата на дишане, пъшкане при дишане, промяна в цвета на устните и лицето, вялост, сух памперс са признак, че има недостиг на кислород и нужда от незабавна лекарска намеса, подчерта той.

По думите на д-р Лисички родителите трудно биха могли да се ориентират дали става дума за грипна или коронавирусна инфекция, тъй като симптомите се припокриват. Диагностицирането става с тестване, подчерта той.

Специалистът добави, че в клиниката, която ръководи, е имало няколко случая на COVID пневмония, но те са по-скоро изключение и са били установени след рентгенова снимка. 

Началникът на педиатричната клиника уточни, че при тях има дежурни екипи 24 часа в денонощието, които могат да обслужат децата със симптоми. Разкритите легла за деца с тежко протичане на COVID са 10.

В коментар за вероятността от затваряне на училищата педиатърът заяви:

"Според мен онлайн обучението не е ефективно. Трябва да се намери златната среда. Откраднахме две години от живота им в училище, а то не е само усвояване на знания."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6245

2

kokoten

19.01 2022 в 11:16

Ваксинация на децата ще има....въпроса е дали тя да бъде включена в задължителния списък на ваксините....и което е по-важно - каква ваксина ще бъде създадена,ако има деиствително ефект в/у разпространението и предпазва от боледуване,човек трябва да е луд за да не се ваксинира...и той и децата му...