Обезводняване през зимата? Възможно е!

OFFNews 25 декември 2019 в 11:25 1677 0

Снимка Pixabay

Опасността от отбезводняване през зимата се подценява, но това не означава, че проблемът не съществува, пише The Health Sit.

Съприкосновението с хладния и сух въздух принуждава организма да губи съществени количества влага. Рискът от обезводняване е дори по-висок, тъй като човек не осъзнава, че през този сезон трябва редовно да пие вода.

Причините за обезводняване са различни. Излишното количество изразходена енергия, носенето на тежки дрехи, честото уриниране могат да доведат до загуба на течности в студено време. През зимата не се потим така интензивно, но ако се навличаме прекалено или сме в топло помещение, изпотяването не е изключено. Водата съставя 70% от теглото ни и поддържането на нивото й е необходимо за регулиране на метаболизма. Затова е много важно да не подценяваме обезводняването пред зимата.

На първо място трябва да се пие вода, дори да не чувстваме жажда. Добре е да се следи цвета на урината. В норма той би трябвало да е светложълт. Тъмният цвят на урината е сигнал за недостатъчно оводняване.

Друга препоръка е да се пие по-малко алкохол, който води до често уриниране. За предпочитане е храната, която съдъжа повече течности. Ябълката например съдържа 84% вода.

Хапването на солени храни е препоръчително, тъй като солта задържа водата в тялото. Не се препоръчва консумацията на пържена и преработена храна.

Адекватното облекло изисква дрехите да са от дишащи материи. Топлите напитки в хладно време са препоръчителни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !