Нова Зеландия се отказа от задължителната ваксинация в някои сектори

OFFNews 23 март 2022 в 09:26 894 0

Снимка Getty Images

Нова Зеландия се отказа от задължителната ваксинация срещу COVID-19 за учители, полицаи и военни. Правилата влизат в сила от 4 април, предаде Би Би Си.

Страната се подготвя за значително облекчаване на ограниченията, което премиерът Джасинда Ардърн нарече „ново начало“.

Важните промени включват прекратяване на изискването за носене на маска навън и облекчаване на задължителната ваксинация за работа в някои сектори.

Нова Зеландия е сред държавите с едни от най-строгите рестрикции за борба с коронавируса. Но недоволство от мерките доведе до окупация на парламента от страна на демонстранти, като в един момент се стигна и до сблъсъци с органите на реда.

Един от основните поводи за гнева на протестиращите бе именно изискването за задължителна ваксинация.

Проучвания на общественото мнение показаха и увеличаващо се разочарование от правителството на Ардърн.

Изискването обаче остава за служители в здравеопазването, социални домове, затвори и гранична охрана.

От петък отпада и ограничението за струпване на 100 души на открито. Това ще позволи да се възобновят някои концерти и големи спортни събития. Ограничението от 100 души на закрито ще бъде увеличено на 200 души, с опция по-късно да бъде премахнато напълно.

Остава в сила изискването за носене на маски в много затворени помещения, включително в магазините, в обществения транспорт, а за децата на възраст над 8 години - и в училищните класни стаи.

Ардърн бе привърженичка на стратегията "нула COVID" и страната дълго време беше със затворени граници. Въпреки рестрикциите Омикрон предизвика вълна от нови случаи, което разколеба подкрепата за политиката ѝ. Подобно на Канада, в страната избухнаха протести, които принудиха правителството да преосмисли  налагането на ограничения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови