Нов вид COVID ваксина предизвиква Т-клетъчен имунитет

OFFNews Последна промяна на 24 ноември 2021 в 09:21 791 0

Първите изпитвания на ваксина срещу COVID-19, насочена към различен имунитет от този, постиган с класическите ваксини, дадоха насърчаващи резултати, съобщи АФП.

Първата фаза от изпитанията на проектоваксината CoVac-1 срещу SARS-CoV-2 показа, че тя предизвиква имунитет, свързан с Т-лимфоцитите. Те бяха извършени в Германия. Резултатите са публикувани в сп. "Нейчър".

Т-лимфоцитите са вид бели кръвни телца, които отговарят за втория етап от имунната реакция - клетъчния имунитет. Той допълва този на антителата, като атакува пряко инфектираните клетки, а не само циркулиращия в организма вирус.

За първата оценка на тази проектоваксина 36 участници на възраст от 18 до 80 години са получили една доза от нея. Тя е предизвикала траен имунитет срещу SARS-CoV2, осигурен от Т-лимфоцити, като той се доближава до придобития от естествено заболяване.

Този имунитет на Т-клетките е "важна реакция за контролиране на вируса и може да е полезен за хората с имунен дефицит", пише в статията в сп. "Нейчър". Реакцията е наблюдавана у всички участници 28 дена след ваксинацията.

Ефектът е продължил поне три месеца, като е надминал този от естествено преболедуване и не е променен от никой от обезпокоителните сега варианти - Алфа, Бета, Гама и Делта.

Резултатите обаче са предварителни и са необходими по-мащабни изпитвания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови