НОЩ препоръча да се ограничи плановият прием в болниците в Кюстендил, Враца, Плевен и София (град)

Янка Петкова 04 март 2021 в 11:24 2274 0

Националният оперативен щаб препоръчва спиране на плановия прием и операциите в областите с най-висока заболеваемост от COVID-19 - Кюстендил, Враца, Плевен и София (град). От днес спира плановата дейност в лечебните заведения в Бургас с решение на местния щаб, беше съобщено на брифинга на здравните власти.

Причината е двойното увеличение на случаите на заразяване от последната седмица заради британския вариант на вируса, който вече циркулира в страната.

Данните за заболяемостта

385 на 100 000 души население е 14-дневната заболяемост, което поставя страната ни на 18 място в ЕС и на 5 на Балканския полуостров, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той подчерта, че в отделните области има големи разлики в разпространението на инфекцията - 487 на 100 000 в Кюстендил срещу 26 на 100 000 в Търговище. Това според него дава основание на щаба да препоръча локално прилагане на мерките, според разпространението на инфекцията в дадена област, по преценка на местната власт.

Според здравния министър Костадин Ангелов, увеличената заболеваемост е резултат от разпространението на британския вариант у нас, а не от отпуснатите мерки. Той се аргументира със статистиката за заболелите в другите европейски страни, където при по-строги ограничения, заразените са значително повече. Ангелов съобщи, че от Националния център по заразни и паразитни болести са изпратени около 600 проби за изследване за мутации на вируса в Германия и се очакват резултатите.

За хода на ваксинациите и зелените коридори

"Целта на зелените коридори беше да се отпуши процесът на ваксинация. Чакахме хората от 1 и 2 фаза, но тъй като нямаше достатъчно желаещи, стартирахме 3 фаза като паралелно отворихме ваксинацоните центрове. Хората не дойдоха, а флаконите се отваряха и ваксините стояха неизползвани. Изоставахме с ваксинационния план. Затова решихме да оползотворим наличните дози като отворим зелените коридори", обясни Ангелов. Според него това е обърнало тенденцията и сега желаещите да се имунизират са с 12% повече.

Ангелов заяви, че между фирмите производители се води търговска война, сключени са били договори за големи доставки, за да се ангажират държавите, а сега тези договори не могат да се изпълнят.

Следващата седмица се очаква ЕМА да излезе с разрешение за употреба на ваксината на Янсен, която е еднодозова, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Доставките на тази ваксина трябва да стартират през април.

Кирилов заяви, че все още няма отговор от Франция и Германия на молбата от българска страна за предоставяне на ваксини назаем, но вече са потвърдени доставките за март. 105 300 дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех" и 85 200 дози от "Модерна". От "Астра Зенека" този месец се очакват 300 000 дози, като първата доставка трябва да бъде на 9 март - 74 800 дози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!