Над 10 млн. електронни рецепти издадени за 11 месеца

OFFNews 30 декември 2021 в 09:49 695 0

Снимка БТА/Владимир Шоков, архив

Ивайло Филипов

Над 10 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна система (НЗИС) за по-малко от 11 месеца - от пускането на централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти, съобщава „Информационно обслужване“.

„Данните показват, че модулът „Е-рецепта“ се превърна в една от най-използваните електронни услуги в страната като цяло“, каза изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов, според когото системата е изградена за рекордно кратки срокове, тя е сред най-добрите в Европа и е дала старт на електронното здравеопазване в България.

4 800 лекари са издали е-рецепта за периода. Към системата са се свързали 3 550 аптеки. Близо 3 600 фармацевти изпълняват е-рецептите. Най-много са изпълнените рецепти в София – близо 1.3 млн., следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен.

През модула за електронни направления са издадени над 220 хил. е-направления. Над 3 300 общопрактикуващи лекари работят със системата.

През последната година като част от НЗИС беше пуснато електронното медицинско досие на пациента. Модулът дава възможност за записване и съхраняване на електронни здравни записи и медицински данни за всеки пациент, като обща здравна информация, данни от прегледи, терапии, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни изследвания, направления и др. Създаден бе и модул за е-имунизации, който съдържа информация за всички поставени ваксини срещу COVID-19. Преди дни компанията реализира система за електронни прегледи, която дава възможност за издаването на амбулаторни листи в електронен формат и пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови