Над 1 млн. опаковки седмично се регистрират през системата за верификация на лекарствата в условията на COVID-19

OFFNews 23 юни 2020 в 15:50 2137 0

Над 1 милион лекарствени опаковки седмично са сканирани от българската система за верификация на лекарствата през април и май в условията на извънредно положение заради епидемията от коронавирус.

Това е най-сигурната възможна гаранция, която пациентът може да получи за произхода и автентичността на своето лекарство, съобщи Илиaна Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ). 

В българската система за верификация на лекарствата вече има данни за 4500 продукта с над 250 млн. опаковки. Към момента над половината от аптеките, свързани със системата, я използват активно, както и над 1/3 от търговците на едро с лекарства. До края на месец май са получени 2960 заявки за свързване от аптеки и търговци на едро. Очаква се със системата да се свържат още около 800 аптеки.

Регистрират се към 1 милион транзакции седмично, което съставлява около 30% от оборота на лекарствата по лекарско предписание у нас. При 100% свързване и активност на аптеките се очаква транзакциите да бъдат над 3,5 млн. седмично, каза Илиана Паунова.

Европейската система за верификация на лекарствата включва националните системи на всички страни членки на ЕС и стартира през февруари 2019 г. В България системата функционира вече втора година с активното участие на магистър-фармацевтите, на производителите и на търговците на едро с лекарства. Предстои окончателното гласуване на измененията в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които регламентират задължителния характер на системата за верификация и определят размера на санкциите при нарушения.

Сдружение „Българска организация за верификация на лекарствата“ обединява всички участници във веригата на лекарствоснабдяването у нас: Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Българския фармацевтичен съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови