На прага на новата вълна: готови сме, само дето няма пари

OFFNews 19 август 2021 в 10:15 7601 1

Снимка Архив/БТА

"Имаме всичко необходимо за посрещане на новата вълна, но трябва да бъде финансирано." Това каза по бТВ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по повод стремителния ръст на нови случаи у нас.

Той добави, че досега парите за първа линия са били изплащани редовно, но бонусите за август са под въпрос, тъй като бюджетът не е актуализиран. Кацаров поясни, че в бюджета на здравното министерство е имало предвидени 35 млн. за първа линия, но до края на юли са изплатени 350 млн. лв., които са били вземани от бюджетите на останалите министерства.

По думите му всички необходими процедури за осигуряване на медикаменти, предпазни средства, децинфекционни материали са стартирани, но финансирането им също не е осигурено.

Министърът коментира и въвеждането на ограничителни мерки, което е било обсъдено на среща със здравни експерти. Той допусна, че следващата седмица някои от тези ограничения ще влязат в сила. Те предвиждат редуциране на капацитета в заведения и закрити пространства, където се събират голяма брой хора.

"Вероятно в следващите дни цялата страна ще влезе в оранжевата зона, ключовият показател, който следим, е броят на заетите болнични легла. В момента са заети около 2000 легла и това почти достига капацитета от 2500 легла, при който могат да се лекуват болни с коронавирус, без да се засягат другите видове лечение", посочи Кацаров и призна, че бързия темп на запълване на леглата в болниците буди тревога.

По думите му администрацията на здравното министерство е направила всичко необходимо, за да ускори процеса на ваксинация, но решението да се имунизираш е лично.

"Направихме всичко по отношение на ваксинацията.  Но аз продължавам да съм на мнение, че тя трябва да бъде доброволна. Ако хората не искат да се ваксинират – няма да се ваксинират", посочи той.

Здравният министър коментира и въвеждането на безплатен амбулаторен пакет от прегледи и изследвания, които могат да се извършват от лекарите в извънболничната помощ. По думите му това е начин да се намали натискът върху лечебните заведения, тъй като специалистите от първичната помощ ще могат да лекуват пациенти с коронавирус извън лимитите, които имат за останалите заболявания. Осигурени са и безплатни лекарства.

Днес амбулаторният пакет ще бъде представен на НЗОК и БЛС.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

1

Една от многото

19.08 2021 в 15:26

❗❗❗Събудете се!
Гледайте и слушайте!
✅ "Мнение честных врачей" с практикующими медиками, учеными, психологами.
Второе интервью ????- это
беседа- откровение с Татьяной Евгеньевной Шарковской, кандидатом медицинских наук, врачом первой категории, иммунологом, аллергологом.????

https://fb.watch/7sRwXO2Hda/
 
X

Да помогнем на украинските деца!