Мораториум за разкриване на нови болници, предлага МЗ

OFFNews 26 октомври 2023 в 16:30 794 0

МЗ

Снимка OFFNews

Министерство на здравеопазването

Мораториум върху разкриването на нови болници и нови медицински дейности предвижда законопроект на Министерството на здравеопазването за промени в Закона за лечебните заведения. Проектът включва и създаването на нова Национална здравна карта, която да определи актуалните потребности на населението в отделните региони от медицинска помощ.

Според вносителите целта на предложените промени е да спре разрастването на болничната мрежа в страната, което задълбочава дефицита на кадри в системата и води до разпокъсване на медицинската помощ.

Новата Национална здравна карта трябва да бъде приета до май 2024 г. от правителството по предложение на министъра на здравеопазването.

"Действащата към настоящия момент Национална здравна карта е утвърдена през 2018 г., като от нейното утвърждаване са минали повече от 5 години, през които в здравнодемографския профил на страната и в здравната система са настъпили много промени, поради което тя не е отразява актуалното състояние на системата и на потребностите на населението", посочват вносителите.

С промените се предлага да се ограничи законовата възможност дадено лечебно заведение се разширява "на нов адрес", с което на практика да се отварят цели нови болници. Занапред, когато новите дейности са на адрес, различен от този на лечебното заведение, процедурата ще минава през Министерския съвет, както е при разкриването на изцяло нова болница, а не през здравното министерство.

Законопроектът предвижда още да се възстанови акредитацията на лечебните заведения. "Целта е да се осигури инструмент за обективно оценяване на цялостната дейност на лечебните заведения, отделните медицински дейности, предоставяни от тях и възможностите за обучение на студенти и специализанти", аргументират се от МЗ.

Предлага се лечебните заведения да подлежат на доброволна акредитация за цялостната медицинска дейност; отделните медицински дейности; възможностите за обучение на студенти и специализанти. Акредитацията в целия обем ще бъде задължителна само за тези лечебни заведения, които искат да провеждат обучение на студенти и специализанти. Останалите ще подлежат на доброволна акредитация за оценка на възможностите им за обучение на студенти и специализанти.

Проектът на МЗ предлага и промени в управлението на държавните болници. Идеята е договорът с директорите да е с министъра и той да има възможност по-лесно да ги сменя и назначава. Това се налага, за да се управляват по-добре, обясняват от МЗ.

МЗ предлага още регистрацията на ДКЦ-та, МЦ и хосписите да става от РЗИ, а не централизирано в ИАМН. Според властите по този начин ще се опрости административната процедура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика