Медици от Бургас протестират за по-високи заплати

OFFNews 12 октомври 2021 в 09:27 1021 0

Медицински специалисти от Бургас излизат на протест в 12 ч. днес. Недоволството им е породено от „унизителните” според тях месечни възнаграждения, които ги принуждават да работят на няколко места едновременно, съобщи Нова телевизия.

"Протестираме заради безкрайните, безплодни преговори от началото на годината за подписването на нов Колективен трудов договор (КТД), заради ниските основни заплати както и заради субективното разпределяне на допълнителното материално стимулиране", обясни медицинската сестра Мария Николова.

Основната заплата на медицинските сестри е 850 лв., на лекарите е 1050 лв., а на санитарите  - минималната работна заплата, обясниха протестиращите. 

Те искат да бъде подписан нов КТД, с по-добри условия за работещите.

"Повечето от колегите работят на две работни места, аз лично не, предпочела съм здравето пред парите, но със сигурност това не е възнаграждението, което заслужавам за труда и отговорността, която нося всеки ден. Това, което в момента получаваме, е много унизително", коментира друга медицинска сестра.

Сред протестиращите бе и медсестра от Стара Загора, която е била уволнена от болницата, в която работи, защото е председател на синдикат в лечебното заведение. 

Протестът е организиран от Синдиката на медицинските специалисти, а пред болницата в тяхна подкрепа се очаква да пристигнат медици от цялата на страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!