Медикамент за лечение на артрит може да предпазва от заболяването

OFFNews 14 февруари 2024 в 11:54 1966 0

абатацепт

Снимка Скрийншот

Резултатите от проучването са публикувани в "Лансет"

Инжекция, която може да предотврати ревматоидния артрит (РА), дава надежда на милиони хора, изложени на риск от заболяването. Медикаментът абатацепт дава обещаващи резултати в клиничните проучвания и според учени от Кралския колеж в Лондон е "ефективен за предотвратяване на появата" на ревматоиден артрит.

Изследователите съобщават, че резултатите, публикувани в Lancet, са "обещаващи" и могат да бъдат "добра новина за хората, изложени на риск от артрит". Абатацепт се предписва на хора, които вече имат РА, но екипът изследва дали той може да предотврати появата на заболяването при хора, за които се смята, че са в риск.

Двеста и тринадесет пациенти са били подбрани от 28 болнични клиники за ранен артрит в Обединеното кралство и Нидерландия. Изследователите са преценили, че всички те са с ранен риск от РА. На 110 от тях е даден абатацепт, а останалите са разпределени в група с плацебо. Очакваният дял на пациентите, които остават без артрит след 12 месеца, е 92,8 % в групата с абатацепт и 69,2 % в групата с плацебо.

След две години 27 (25 %) от членовете на групата с абатацепт са прогресирали до РА в сравнение с 38 (37 %) от групата с плацебо.

Това е най-голямото досега проучване за превенция на ревматоиден артрит и първото, което показва, че терапия, лицензирана за лечение на установен ревматоиден артрит, е ефективна и за предотвратяване на появата на заболяването при хора в риск. Тези първоначални резултати биха могли да бъдат добра новина за хората, изложени на риск от артрит, тъй като показваме, че лекарството не само предотвратява появата на болестта по време на фазата на лечение, но може също така да облекчи симптоми като болка и умора. Понастоящем няма лекарства, които да предотвратяват това потенциално инвалидизиращо заболяване. Следващите ни стъпки са да проучим по-подробно хората в риск, за да сме абсолютно сигурни, че тези, които са изложени на най-висок риск от развитие на ревматоиден артрит, ще получат лекарството, коментира професор Андрю Коуп от Кралския колеж в Лондон, цитиран от БГНЕС.

Проучването показва и други резултати от употребата на абатацепт, като например по-ниски оценки на болката и по-високи показатели на качеството на живот сред пациентите. Лекарството, което се прилага в болница с вливания или в домашни условия със седмични инжекции, действа, като се насочва към причинителя на възпалението.

Ревматоидният артрит е хронично заболяване, което причинява възпаление в организма и предизвиква болки в ставите. По данни на Световната здравна организация около 18 милиона души в света са засегнати от това заболяване, което може да доведе до проблеми със сърцето, белите дробове или нервната система. То най-често започва на средна възраст, но могат да бъдат засегнати и много по-млади хора. Не съществува лечение, което да може да го предотврати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки