ЕК договори удвояване на доставките от ваксината на Пфайзер/Бионтех

OFFNews Последна промяна на 08 януари 2021 в 11:55 918 0

Снимка Архив

Европейската комисия обяви, че е сключила допълнително споразумение с производителя на ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер/Бионтех за доставката на още 300 милиона дози тази година.

Общото количество договорено за 2021 г. е 600 милиона дози от ваксината, поясни на пресконференция председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че целта е възможно най-много европейци да бъдат ваксинирани колкото може по-бързо. По нейните думи договорените досега количества от разрешените в ЕС ваксини обхващат 80 на сто от европейското население.

Фон дер Лайен посочи, че в началото на преговорите на комисията с разработчиците на ваксини е имало 160 заявки за нови препарати. Впоследствие ЕК реши да сключи рамкови споразумения за доставки с шест лаборатории, като ваксините на две от тях - Пфайзер/Бионтех и Модерна - вече са одобрени за приложение в ЕС.

Договорените доставки на 2,3 милиарда дози са повече от достатъчни, заяви председателят на комисията. Тя отбеляза, че държавите от ЕС нямат право да водят самостоятелни преговори с производителите на ваксини. Попитана какво мисли за ваксината, произвеждана от Русия, Фон дер Лайен заяви, че всички лекарствени изделия, допускани до европейския пазар, подлежат на пълна проверка.

Досега ЕК сключи рамкови споразумения за доставка на ваксини също с Астра Зенека, Санофи, Янсен, Кюрвак и Новавакс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови