“Обичайно е лятно време гастроентеритният синдром да се среща по-често. Той се причинява не само от вируси, но и от чревни бактерии. Има няколко вируса и бактерии, които излизат на преден план. Затова е необходимо да си мием ръцете. За повечето от тях болният човек е източник на заболяването и със замърсените си ръце той замърсява повърхности, храни, води, а чрез тях се заразяват здравите хора.“
Това обясни пред bTV проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Особено спешно е, когато става въпрос за деца. Колкото са по-малки са децата, толкова по-бързо се дехидратират – губят вода и електролити, и бързо се стига до животозастрашаващи ситуации. Когато има твърде чести изхождания в рамките на 24 часа, обезателно трябва да се потърси лекарска помощ, а понякога се налага и хоспитализация – за един, два, три дни. За да се рехидратира детето и да се върнат електролитите. При по-възрастните има повече време за действие. Повечето от тези заболявания се самоограничават за два-три дни. Ако за два дни няма подобрение на състоянието, обезателно да се потърси лекарска помощ и съответно лечение, посъветва проф. Христова.
Тя препоръча да няма активно хранене, тъй като стомашно-чревният тракт трябва да си почива. Може да се вземе активен въглен и лекарства, които потискат имунитета на чревния тракт. Задължително е да се приемат много течности, каза специалистът.
Има вируси, които причиняват гастроентерити и то предимно при деца до пет години – каквито са ротавируси, норовируси, които обаче са предимно със зимна сезонност, но не изчезват през годината“, посочи още тя. - Някои вируси, които присъстват по-често през късна пролет, лято, ранна есен, които причиняват най-общо диария, гадене и повръщане, отпадналост, за няколко дни обаче преминават.
По думите ѝ първите симптоми са многократно изхождане, което става все по-воднисто. Нерядко е съпътствано с гадене, отпадналост, повръщане, температура и липса на апетит.
Проф. Христова предупреди да се внимава с храните, оставени извън хладилни условия.
"Винаги в тях може да остане някаква салмонела и когато са извън хладилник, тази салмонела се размножава и причинява салмонелоза, което е тежко заболяване. Много е важно какво консумираме, когато сме навън“, коментира тя и допълни, че не трябва да забравяме за измиването на ръцете си, дори когато ни почерпват с нещо. Както и да внимаваме от какви витрини си купуваме храна, защото има опасност и от стафилококов енетероктоксин в топлото време.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Момче и момиче са открити мъртви в жилище в Благоевград
Мениджър в схемата BETL: Ние също сме жертви на измамата, страхуваме се за живота си
Пътници вървяха пеша по релсите на новооткритото метро в Солун заради инцидент (видео)
Спас Малинов, който оцеля от лавината, погубила 11 души