Лекарският съюз против намаляването на европейските пари за здраве

OFFNews 28 юли 2020 в 09:15 1252 0

Намаляването на средствата за здравна структура и медицински персонал от "Многoгодишната финансова рамка" и от фонда за възстановяване след коронавируса “Следващато поколение на ЕС” не отразяват научените уроци от кризата с COVID-19, нещо повече - отново пренебрегват необходимостта от стратегически решения и финансова подкрепа за научните изследвания и здравеопазване на европейско ниво, твърди Българския лекарски съюз (БЛС) в позиция до медиите.

От организацията приветстват решението на Европейския парламент да не подкрепи  предложенията на ЕС и изявлението на президентa на Постоянния комитет на европейските лекари (CPME) проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри по повод решенията на Европейския съвет от 17-21 юли 2020 г.

"Призивът на Европейските лекари отправен към Европейския парламент трябва да бъде чут и ние очакваме бързата намеса и отстояване на общата ни каузата - здравето", заявяват от БЛС.

Според Лекарския съюз един от основните уроци на пандемията е, че трябва като хора, здравни системи, държави и международни организации да очакваме неочакваното и да имаме готовност да посрещнем кризи, които за кратко време преобръщат нашия живот.

От съсловната организация изтъкват, че подготовката на медицински кадри – лекари, професионалисти по здравни грижи и други необходими специалисти за ефективната работа на здравната система - отнема години обучение и специализация. 

"Безспорно е, че стойността на една система се изразява чрез човешкия й капитал, който я преобразува в необходимите за обществото грижи и услуги. Съвсем логично е тогава и ние да попитаме ЕС как ще се подобри здравната сигурност и как ще се подготвят бъдещи евентуални здравни кризи с толкова намален бюджет?", питат от БЛС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови