Лекар: Не може ние да се занимаваме с достъпа до пациентското досие

OFFNews 14 март 2024 в 12:05 727 0

медицина

Снимка Pixabay

Е-досиета и е-рецепти

"Няма как лични лекари да имат немедицинска дейност и да се занимават с достъпа до здравното досие по този начин. Против това сме лекарите да бъдат натоварвани с немедицинска част".

Това заяви пред БНР д-р Ваня Добрева, общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз, в коментар за вече отхвърленото предложение личните лекари да сдвояват устройства за достъп до е-досието на пациента.

В момента достъпът до електронното пациентско досие се осъществява само чрез квалифициран електронен подпис, с какъвто обаче разполагат едва под 10% от населението. Законодателството предвижда и възможност това да се случва чрез електронна идентификация, с каквато ще разполагаме с новите документи за самоличност.

Достъп до пациентското е-досие с QR код предлага МЗ. БЛС е против

Д-р Добрева изрази опасенията на БЛС относно сигурността на достъпа – "само QR код и сдвояване на устройства изглежда притеснително и достъпно за много чувствителни лични данни".

"Ние сме категорично против това сдвояване. Сдвояването на устройства е несвойствена за нас дейност. Това е неуместно. Няма как лекарите да се занимават с това", коментира тя. Според нея процесът не може да се случи "толкова бързо и изведнъж.

Вчера от Министерството на здравеопазването съобщиха, че лекарите ще бъдат изключени от групата специалисти, които ще участват в този процес.

По повод е-рецептите, които след 1 април би трябвало да бъдат единствен вариант за отпускане на антибиотици, д-р Добрева припомни позицията на БЛС, че са и за двата вида рецепти, за да може и лекарите да са улеснени в работата им, и пациентите да имат достъп до лечение.

Омбудсманът пита за антибиотиците с е-рецепта от 1 април

И двете неща имат своите предимства и своите недостатъци. Има случаи, в които е много по-удобно да бъде изписана хартиена рецепта. Всеки лекар и за всеки случай има различно предпочитание. Затова според нас е редно и двете да бъдат възможни, както е в цял свят. А вече когато системата бъде изгладена, когато всички се убедим, че това е по-добрият начин – електронната рецепта сама ще измести хартиената, каза лекарката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки