Лечението на COVID-19 може да отключи нов вид диабет, но е преходен

OFFNews 25 март 2021 в 13:30 4099 0

Снимка Архив

"Нашите наблюдения са, че в резултат на прилагането на големи дози кортикостероиди и дексаметазон се провокира неоткрит досега диабет. За щастие при повечето болни това е преходно състояние", коментира на брифинга на здравните власти председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Той подчерта, че диабетът, както и високото кръвно налягане, са страничен ефект от лечението, съчетано с директното действие на вируса. В период около три месеца след изписването този диабет изчезва, подчерта проф. Мутафчийски.

Той обаче предупреди, че при по-възрастни болни има затвърждаване на заболяването, тъй като явно е имало неоткрит недиагностициран диабет, който става доста явен след преболедуването и изисква лечение доживот.

Проф. Венцислав Мутафчийски коментира и нивата на смъртност от коронавирус у нас:

"Миналата година по това време търпяхме доста критики, че не откриваме всички болни с COVID-19. Тогава единствената според мен обективна мярка беше да се опрем на това дали има увеличение в общата смъртност. Оказа се, че през първите 6 месеца на миналата година има намаление на смъртността с повече от 5%, т. е. няма скрита смъртност, която в края на миналата година беше масова", коментира шефът на НОЩ. 

Той подчерта, че смъртността отговаря на заболеваемостта, която не е установена.

Има скрита заболяемост, която не е регистрирана. Много хора пращат един член от семейството да се тества, който е най-зле, останалите въобще не се регистрират, а и те са болни. Има цели компании, които са по 10-12 човек, това го знам със сигурност, при които един е регистриран, а всички са болни. В началото този проблем не беше толкова актуален, защото РЗИ проследяваше всички клъстери. При дифузно разпространение не може да се проследят епидемиологичните вериги и да се констатира истинската заболяемост. Ако можехме да изтестваме цялата популация, смъртността от COVID-19 у нас няма да е чак толкова висока", посочи проф. Венцислав Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови