''Лансет'': 13% е смъртността от COVID-19 при пациенти с онкологично заболяване

OFFNews 29 май 2020 в 14:31 2173 0

Две изследвания показаха колко опасен е новият коронавирус за настоящите и бивши пациенти с онкологични заболявания, съобщи Асошиейтед прес.

Тези изследвания са най-мащабните досега наблюдения върху хора с двете заболявания в САЩ, Великобритания, Испания и Канада. Данните от едното проучване сочат, че половината от 928 настоящи и бивши пациенти с рак, заболели от COVID-19, са били хоспитализирани и 13 на сто от тях са починали. Това е много по-голям дял в сравнение с останалите пациенти.

Резултатите бяха публикувани в сп."Лансет" и ще бъдат обсъдени през уикенда на конференция на Американското дружество по клинична онкология, която ще се проведе онлайн. Второто изследване, чиито резултати също бяха публикувани в "Лансет", е проведено от изследователи в Англия сред 800 пациенти с различни видове рак и COVID-19.

То установява дори по-високо ниво на смъртност - 28 на сто. Рискът се повишава с възрастта и други здравословни проблеми, като високо кръвно налягане например, допълва БТА.

Над един милион и шестотин хиляди са новите случаи на рак в САЩ годишно, няколко милиона американци се лекуват от онкологични заболявания и около 20 милиона души в страната са преживели такива болести.

Резултатите показват необходимостта от допълнителни защитни мерки за хората, лекувани от рак, казва д-р Джеръми Уорнър от университета "Вандербилт", ръководител на по-голямото изследване.

Рискът от смърт нараства и при пациентите, лекувани с лекарството срещу малария хидроксихлорохин плюс антибиотика азитромицин. В изследването върху 928 пациенти, 89 от тях били лекувани с хидроксихлорохин, а 181 са взимали и двата препарата. Смъртността сред пациентите, взимали двете лекарства, била 25 на сто, близо два пъти повече от общата смъртност в групата, казва Уорнър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови