Кметове в Кюстендил и Пловдив под карантина, болницата в Разлог препълнена с болни от COVID-19

OFFNews 30 юли 2020 в 16:36 3965 0

Кметът на район "Източен" в Пловдив Иван Стоянов е дал положителна проба за коронавирус. Той е под карантина вкъщи в добро състояние. С коронавирус е и служителка от PR отдела на Община Пловдив, която също е поставена под карантина, съобщиха от местния кризисен щаб.

Администрацията продължава работа в обичайния режим и обслужването на граждани не е спряно. Ще бъде засилен контролът върху спазването на противоепидемичните мерки в административните сгради на общината, ще се извършва и измерване на температурата. За последното денонощие регистрираните нови случаи на заразени в област Пловдив са 24.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов се е самоизолирал заради положителен тест за коронавирус на баща му. Паунов ще остане под карантина до събота, когато се очаква да излязат резултатите от теста. От общината призоваха гражданите да бъдат отговорни към себе си и към своите близки и да спазват всички противоепидемични мерки.

Болницата в Разлог е препълнена със заразени с коронавирус. Заради забавяне на резултатите от тестовете, има опасност от вътреболнична инфекция, предупреди кметът на общината Красимир Герчев и спешно разпореди проучване на възможността за разкриване на PCR- лаборатория, съобщи БНР.

Само за последното денонощие потвърдените случаи на заразени от четирите общини, които обслужва болницата в Разлог, са 11. Здравната система е на ръба. Легловата база е запълнена, лекари и сестри са на границата на силите си, заяви кметът на Разлог:

„Хората са изключително изморени, изтощени, от март месец са под стрес и напрежение. В момента инфекциозното отделение е пълно. Вътрешно отделение в по-голямата си част също е пълно. Очакваме тестове, които идват през ден-два. Хората с пневмонии в момента са 22 във вътрешно отделение и чакаме резултатите от тестовете им“, каза Герчев.

Според него скоро ще се наложи всяка болница в страната да разполага с лаборатория, в която се правят PCR тестове. Той допълни, че заради рязкото влошаване на ситуацията с коронавируса у нас мерките на национално ниво трябва да бъдат преосмислени, защото местните власти нямат ефективни лостове за извънредни решения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови