Кирил Ананиев: От 24-те деца с морбили, 14 изобщо не са били доведени за имунизация

От общо 52 докладвани случая, само в един от тях човекът е бил имунизиран

OFFNews 01 март 2019 в 14:12 2169 0

Общо 52 са докладвани случаите на морбили, 31 са лабораторно потвърдени. Отхвърлени са опасенията за други 6 заболели. 27 от болните не са били имунизирани, 15 са пациентите, имунизирани с една доза от ваксината, а един човек на над 30 години е бил ваксиниран, както се предвижда – с два приема на ваксината, но въпреки това се е разболял. За девет от пациентите няма данни за имунизация срещу морбили.

Това докладва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол по повод увеличаващите се случаи на диагностицирани с морбили. 

Основно без имунизации са децата – 24, като от тях 10 не са ваксинирани заради ненавършената възраст от 13 месеца, а останалите - заради неявяване. 13 от ваксинираните с една доза пациенти, които са се разболели, са под 12 години и съответно не са навършили възрастта за втория прием на ваксината, допълни Ананиев. 

Министърът коментира и националния протест на медицинските сестри, който ще се проведе в цялата страна днес. "Аз също смятам, че специалистите по здравни грижи имат своите основания да искат по-високи заплати. Подкрепям това тяхно искане", заяви Ананиев, но допълни, че това не се решава с протести. 

По негови думи от правителството правят всичко възможно това да се случи. Пред журналисти в Народното събрание Ананиев заяви, че 30-те млн. лв., които бяха отпуснати за повишаване на заплатите на медицинския персонал, вече са разпределени и директорите на болниците знаят кой колко ще получи. 

"В рамките на това те трябва да направят своите разчети и да вземат решения как да изразходват допълнителните пари. На тези болници, на които съм принципал, ще се срещна с директорите като финансист. Решението с колко ще се увеличи възнаграждението на професионалистите по здравни грижи ще го вземе ръководството на болниците", допълни той.

Той дори допълни, че е възможно лечебните заведения да решат да увеличат заплатите със задна дата от 1 януари 2019 г. Според него в повечето от болниците ще може да бъде постигната стартова заплата от 900 лв. или близка до този размер. Ананиев наблегна, че това не е еднократен акт. "В рамките на една-две или три години ние наистина ще стигнем до размери на заплати, които да бъдат достойни и да мотивират медицинските сестри", заяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови