Какво е важно да знаем за захарния диабет

OFFNews 04 юни 2020 в 16:54 835 0


Захарният диабет е хронично заболяване, което се характеризира с повишени нива на глюкоза в организма. Практиката показва, че най-често се срещат тип 1 и 2. По време на бременност много бъдещи майки развиват гестационен диабет. Според данни на Международната диабетна федерация 1 от 6 бъдещи родилки е с високи нива на кръвна захар.
Статистиката говори, че от диабет тип 1 страдат предимно млади хора на възраст под 20 години. Най-често те биват диагностицирани в периода на пубертета – между 11 и 15 г.
Сред признаците на болестта са загуба на тегло, заселена жажда и често уриниране. За съжаление, захарният диабет тип 1 се съпътства от инсулинова зависимост. Инсулинът е неизменна част от лечението на пациенти, развили тип 1. При тях ежедневно се налага поставяне на подкожни инжекции с инсулин или лечението се осъществява посредством инсулинова помпа.

Диабет тип 2 другият вид, от който страдат близо 90% от заболелите. При него е налице инсулинова резистентност, което означава, че организмът ни не реагира нормално на хормона инсулин. Тревожна е статистиката от последните години, която е красноречива, че тенденцията по отношение на възрастта на болните търпи промяна.
Преди се е смятало, че само хора в зряла възраст могат да бъдат диагностицирани със захарна болест от втори тип. Към днешна дата цифрите подсказват за едно покачване на заболелите сред децата.

Причината може да се обобщи в бързата и вредна храна, а също и в заседналия начин на живот, който води до поява на излишни килограми.

Според лекарите обаче, липсата на по-ясни симптоми често е в основата на ненавременното поставяне на диагноза. Диабет тип 2 може да се контролира с правилен хранителен режим и с редовна физическа активност. Неразделна част от контрола на болестта е обучението, което пациента преминава под наблюдение от своя лекуващ лекар.

По този начин се цели по-лесно приемане на състоянието и изграждане на полезни ежедневни навици.

Погрешно е разбирането, че има забранени храни при диабет. Лекарите по-скоро препоръчват замяна на някои хранителни продукти с други. Практикуването на спорт също би допринесло за баланса, от който тялото ни се нуждае, ако ни е поставена диагноза захарна болест от втори тип.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!