Как да се предпазим от рак на белия дроб

OFFNews 01 август 2019 в 14:30 5240 1

Снимка Pixabay

Ракът на белите дробове е едно от най-разпространените и опасни онкологични заболявания, припомнят специалистите в Световния ден за борба с белодробния карцином - 1 август. В публикация за Medical news eкспертът Сали Кауел, старши вицепрезидент на Американското общество за борба с рака, посочва трите ефективни начина за профилактика: 

- отказ от тютюнопушене;

- изолиране на сградите срещу радон (в САЩ това е мярка при санирането на жилищата. Доказано е, че този радиоактивен газ е втората най-често срещана причина за поява на карцином на белите дробове.);

- консумация на повече плодове и зеленчуци.

По думите на Кауел при мъжете, които пушат, рискът да развият рак на белите дробове е 23 пъти по-голям, отколкото при непушачите, а при жените-пушачки е 16 пъти по-вероятно да заболеят.

Пасивните пушачи също са в рисковата група – 20-30% от тях могат да развият заболяването.

По думите на експерта през 2018 година лекарите са диагностицирали рак на белия дроб или на гърдата при около 2 млн. пациенти. 90% от смъртните случаи при рак на белите дробове са при пушачи.

Световната асоциация по бронхология и интервенционална пулмология също припомни днес тревожната статистика на заболяването:

Ежегодно белодробният карцином погубва повече хора от тези със злокачествено заболяване на простатата, дебелото черво и гърдата, взети заедно - причината е в късното му диагностициране.

Симптомите обикновено се появяват в напреднал стадий.

Тютюнопушенето е фактор при 85 % от диагностицираните.

Рискът при непушачите се увеличава, ако са изложени на цигарен дим или замърсен въздух.

Ранната диагностика дава много по-добри възможности за благоприятен изход на лечението.

Съвременната медицина разполага с много добри възможности за диагностициране и лечение на заболяването. Модерната апаратура позволява отстраняването на тумора без операция, когато болестта е в много ранен стадий.

Специалистите от асоциацията препоръчват пушачите и хората с фамилна обремененост да се консултират с пулмолог веднъж годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8560

1

Людмил Трифонов

01.08 2019 в 23:26

Тютюнопушенето уврежда здравето, но точно раково заболяване то не може да предизвика.

Ракът е една от проявите на невроинфекция, развиваща се в Централната нервна система. Засегнатите от нея неврони произвеждат защитен белтък, който ги предпазва от лизиране.

Когато нивото на този защитен белтък в телесните течности достигне високи стойности, той може да защитава и ракови клетки и от тях нарастват тумори.

Раково заболяване не може да се развие без наличието на тази невроинфекция.

Тази невроинфекция предизвиква и депресия. За да притъпят депресивните изживявани, пациентите се пристрастяват към тютюнопушене. С помощта на никотинатите те временно подобряват психичния си статус.

По такъв начин РАК и ДЕПРЕСИЯ се появяват практически едновременно, но те нямат никаква зависимост помежду си.

Невроинфекцията е податлива на медикаментозно лечение, особено ефикасно като профилактика и като терапия в началния стадии на ракови заболявания.
Виж и https://www.facebook.com/notes/1768001650174980
 
X

Подкастът на OFFNews