Изписаха по-рано възрастна жена заради закриване на ковид-отделение

Показателите ѝ са добри, може да се възстановява вкъщи, твърдят от лечебното заведение

Янка Петкова 20 май 2021 в 16:29 1548 0

71-годишна жена с коронавирус и тежки придружаващи заболявания е била изписана преди да е излекувана заради закриване на ковид-отделение във великотърновската многопрофилна болница „Стефан Черкезов“. За случая сигнализира дъщеря ѝ Анна Йончева.

Пред OFFNews тя разказа, че майка ѝ Надка Йончева е била приета в ковид-отделението на 9 май. На 15 май, от разговор с дежурния лекар Анна научила, че на възрастната жена е бил направен рентген, нямало особено подобрение в състоянието ѝ и трябвало да остане още седмица.

Два дни по-късно обаче от болницата обяснили на майка ѝ, че трябва да се приготвя за изписване. След като запитала защо я изписват след като преди два дни ѝ е било казано, че ще я задържат още седмица, лекарите ѝ съобщили, че ковид-отделението се затваря.

Анна казва, че майка ѝ е с инсулт, диабет и операция от тумор на дебелото черво. Живее сама и трябва да стои под карантина 14 дни. При изписването не ѝ е бил направен PCR тест.

"Трябваше да ѝ обясним как да си мери сатурацията, защото е много важно в нейното състояние, и как да си бие инжекции в корема всеки ден, защото такова е предписанието", разказва дъщерята, която живее в друг град.

Близките на Надка все пак успяват да намерят жена, която да се нанесе при болната и да се грижи за нея, но са възмутени от спешното изписване на пациентката, въпреки че по думите на лекуващ лекар жената не се е подобрила особено.

На кого да звъним, ако се влоши, пита Анна – на личния лекар, на 112? Кой ще ѝ обърне внимание, щом е току-що изписана като излекувана от болницата.

OFFNews потърси гледната точка на лечебното заведение. Оттам потвърдиха, че пациентката е била приета в ковид отделение, с ниска сатурация, задух, повишени чернодробни показатели и кръвна захар. С множество придружаващи хронични заболявания.

В хода на лечението обаче, някои от показателите са се подобрили, дори са достигнали нормални стойности (CRP и сатурация на кислорода).

Според информацията, която ни предоставиха от болницата, жената е била изписана на 17 май, защото състоянието ѝ вече не изисква болнично лечение. При изписването са спазени критериите за дехоспитализация на здравното министерство, пишат още от болница "Стефан Черкезов" и уточняват, че при напускане на ковид-отделението не се изисква отрицателен PCR тест, тъй като пациентите остават под домашна карантина. 

Въпреки наличието на множество придружаващи заболявания при Надка Йончева, които допълнително утежняват протичането на COVID–19, лечението ѝ е постигнало клинично подобрение, подобряване на лабораторните показатели и е дало възможност пациентката да бъде изписана и да довърши възстановяването си в домашни условия, е заключението от лечебното заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови