Япония изтегли още 1 млн. дози от ваксината на Moderna

Двама души починаха след ваксинация със замърсена доза на препарата

OFFNews 30 август 2021 в 15:45 1819 0

Японското правителство изтегли още един милион замърсени дози от ваксината срещу COVID-19 на Moderna, предаде Ройтерс. По-рано бяха изтеглени 1,6 млн. дози, след като двама души починаха вследствие на имунизация, съобщи БНР. 

Броят на бракуваните дози достигна 2,6 милиона.

Спирането на доставките на ваксината на Moderna идва в момент, когато Япония се бори с най-лошата си COVID вълна в резултат на Делта варианта на коронавируса, като новите инфекции надвишиха този месец 25 000 за пръв път от началото на пандемията.

Последните съобщения за замърсени ваксини на Moderna дойдоха от префектура Гунма близо до Токио и южната префектура Окинава, което доведе до спиране в неделя на още две партиди в допълнение към вече изтеглените 1,63 милиона дози през миналата седмица.

Японското министерство на здравеопазването заяви, че някои от инцидентите може да се дължат на неправилно поставяне на игли във флаконите, отчупвайки парченца от гумената запушалка. Други флакони от партидите могат да продължат да се използват, съобщи министерството в понеделник, цитирано от Ройтерс.

От Moderna посочват, че към момента не разполагат с доказателства, че тези смъртни случаи са причинени от ваксината на компанията и е важно да се проведе официално разследване, за да се определи дали съществува някаква връзка.

„Такеда“, оторизираният дистрибутор, и Moderna, производителят, работят с Министерството на здравеопазването, труда и социалната политика (МЗТСП) на Япония, за да проучат двата смъртни случая. Разследването се води с изключителна неотложност, прозрачност и добросъвестност и е от най-висок приоритет. „Такеда“ и Moderna ще осведомят обществеността, когато разполагат с повече информация.

„Такеда“ е поискала от Moderna и европейския производител-подизпълнител на Moderna спешно да проведат изчерпателно разследване, за да се определи характерът на чуждата субстанция. Ние сме наясно с неофициалните доклади, които дават първоначална индикация за вида частици във флаконите. Тези доклади не позволяват заключения и е важно да се разчита на официално разследване, преди да се определи конкретният вид частици. В момента „Модерна“ провежда това разследване и флаконите са изпратени в компетентна лаборатория за анализ, така че предварителните данни ще са налични в началото на следващата седмица, съобщава дистрибуторът.

Към момента над 200 млн. дози от Covid ваксината на Moderna са били приложени на над 110 млн. души в 45 страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!