Япония бракува 1,63 млн. замърсени дози от ваксината на Moderna

OFFNews 26 август 2021 в 09:31 1132 0

Япония е преустановила употребата на около 1,63 милиона дози от ваксината Moderna поради замърсяване, съобщи Би Би Си.

Министерството на здравеопазването заяви, че "чужди вещества" са открити в някои дози от партида от приблизително 560 000 флакона.

Takeda Pharmaceutical, която продава и разпространява ваксината в Япония, заяви, че Moderna е задържала три партиди "от предпазливост". Обяснението за замърсените дози е, че има проблем с производствената база на компанията в Испания, но подробности не се уточняват.

"Към днешна дата не са идентифицирани проблеми с безопасността или ефикасността", съобщиха от Moderna и добавиха, че ще работят с регулаторните органи и Takeda, за да проучат допълнително въпроса.

Няма подробности за това какви са „чуждите вещества“, но от Takeda обясняват, че става дума за прахови частици. След установяването им веднага е бил извършен спешен оглед.

Съобщения за замърсяване на дозите са дошли и от седем други ваксинационни центъра, според вестник Japan Times. Според медията бракувани са 39 флакона - или 390 дози.

Министерството на здравеопазването публикува номера на партидите, така че хората, които са получили своята доза преди спирането, да могат да проверят дали са получили потенциално замърсена доза, добави Japan Times.

Япония се бори с нова вълна на COVID-19. В още осем префектури е обявено извънредно положение в сряда. Една от тях е столицата Токио, която в момента е домакин на параолимпийските игри.

Страната вече одобри за употреба ваксините Pfizer и AstraZeneca. Поставянето на Moderna започна през май.

Малко над 40% от японците са напълно ваксинирани и около 50% са получили една доза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови