Яйчниците остаряват по-бързо от календарната възраст, установи кампания

OFFNews 11 юли 2023 в 11:58 713 0

кампания

Снимка Инвитро клиника "София"

Кампания „Твоите яйцеклетки са твоето утре“

Яйчниковият резерв се изчерпва по-бързо от очакваното с напредването на възрастта, установи кампания за безплатни геникологични прегледи в столицата.

При 13% от преминалите скрининга жени од 37-годишна възраст специалистите са констатирали, че яйчниковата възраст е чувствително напреднала в сравнение с календарната.

Кампания за яйчников резерв на инвитро клиника „София“ – „Твоите яйцеклетки са твоето утре“ протече в рамките на три месеца, а дамите имаха възможност за безплатно изследване и консултация.

На базата на резултатите от проведената скриингова кампания д-р Явор Владимиров, медицински директор на клиниката, препоръчва на всички жени на възраст между 25 и 35 години, да правят изследване за яйчников резерв на всеки 3-5 години.

Ако в семейството на жената има настъпила ранна менопауза, при майката и бабата, съветът към жените е да направят своето изследване за определяне на яйчников резерв.

Под ранна менопауза се има предвид настъпване на менопауза преди 45-47 години.

Ако жената няма планове за скорошна бременност, но е на възраст до 37 и яйчниковия резерв отговаря на астрономическата ѝ възраст, се препоръчва замразяване на яйцеклетки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика