И древните хора са имали проблем с холестерола

OFFNews 17 октомври 2019 в 14:20 1446 0

Снимка Pixabay

Сърдечно-съдовите заболявания вероятно са били по-чести в древни времена и датират от много по-рано, отколкото се смяташе досега, сочи американско проучване върху мумии на 4 000 години, цитирано от БГНЕС.

Група учени изследва пет мумии на мъже и жени, починали на възраст между 18 и 60 години. Мумиите са датирани от 2000 г. пр. н. е. до 1000 сл. н. е.

Учените използвали инфрачервена спектроскопия, за да установят специфични лезии в артериите на мумиите и да сканират малки участъци от артерии, дълги няколко сантиметра.

"Гледам модела на сърдечните заболявания сред населението повече от 20 години. С течение на времето въпросът, който ми дойде на ум, беше: болест на днешния ден ли е или е някакъв процес, присъщ на хората, независимо от съвременния живот?", разказва член на изследователския екип.

Откритията на учените показват, че моделите, които са открили в мумиите под микроскоп, са много сходни с тези в съвременната епоха. Натрупванията на холестерол по стените на артериите са "механизъм за заздравяване на рани в организма, който се е объркал", пояснява ученият и обяснява, че "множество травми", като инфекции или излагане на дим, увреждат вътрешната лигавица на артериите.

Естественият лечебен отговор на организма може да доведе до натрупване на бели кръвни клетки, което от своя страна да предизвика натрупване на холестерол. Това натрупване може да причини развитие на сърдечни заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови