''Храната е лекарство'': В САЩ предписват безплатни плодове и зеленчуци на хипертоници и диабетици

OFFNews 04 септември 2023 в 14:47 957 0

плодове и зеленчуци

Снимка Pixabay

Правителствени програми "Храната е лекарство"

Здравето на хората с диабет, хипертония и затлъстяване се подобрява, когато имат достъп до безплатни плодове и зеленчуци с рецепта. Това показват резултатите от експерименталните програми "Храната е лекарство" в САЩ.

Специалистите откриват, че нивата на кръвната захар, артериалното налягане и теглото на участниците значително се подобряват, сочи публикация в The Conversation.

Клиничните резултати биха могли да имат значително въздействие върху цялостното здраве на хората. Анализите показват, че плодово-зеленчуковият режим понижава високото кръвно с 50% от резултата, който се постига с приема на лекарства срещу хипертония.

Окуражителните резултати мотивират много доставчици на здравни услуги в САЩ да експериментират с програми като "Храната е лекарство", които предоставят безплатна, здравословна храна на пациентите – понякога за година или повече.

Тези програми позволяват на хората със заболявания, свързани с диетата, да получават безплатно ябълки, броколи, горски плодове, краставици и други видове плодове и зеленчуци. В Лос Анджелис, Бойс, Хюстън, Минеаполис и други места, където работят програмите, участниците сами избират продуктите в хранителни магазини или фермерски пазари, използвайки електронни карти или ваучери. Сумата, която им се отпуска, е 65 долара на месец за период от 4 до 10 месеца.

Обединихме данни от 22 места за предписване на продукти в САЩ, управлявани от Wholesome Wave, организация с нестопанска цел, която насърчава достъпа до здравословна храна. Всичките 4000 участници са имали или са били изложени на риск от лошо кардиометаболично здраве и са били избрани от клиники, обслужващи квартали с ниски доходи. Участниците в тези програми ядат повече плодове и зеленчуци и са подсигурени срещу продоволствена несигурност - основен проблем за липсата на здравословна хранителна диета, коментира епидемиологът и един от ръководителите на програмата Курт Хагер от Медицинско училище UMass Chan.

"Според данните приблизително 13,5 милиона американски домакинства живеят в продоволствена несигурност. Те са по-склонни към сърдечносъдови заболявания, диабет и наднормено тегло. В резултат от това те имат по-кратка продължителност на живота и по-високи медицински разходи", казва Хагер.

Идеята за програми от типа "храната е лекарство" се заражда по време на конференцията, посветена на глада, храненето и здравето през 2022 г., която се провежда под патронажа на Белия дом. Форумът събира експерти, които създават национална стратегия за премахване на хранителната несигурност и намаляване на заболяванията, свързани с начина на хранене. 

Една година по-късно две правителствени агенции – Индийската здравна служба и Здравната администрация на ветераните – обявиха, че въвеждат пилотни програми за храна срещу рецепта. Осем държавни програми на Medicaid (здравно-осигурителен фонд за хора с ниски доходи) са получили или са кандидатствали за федерални разрешителни, които ще позволят на Medicaid да плаща за рецепти за продукти до шест месец. Тези програми обаче остават недостъпни за повечето американци, които биха могли да се възползват.

Въпреки това обнадеждаващите резултати на програмата провокираха мащабно, рандомизирано, контролирано проучване сред пациенти с рак. Те ще получават безплатна храна, доставена вкъщи. Другата част от доброволците ще получават стандартните за болестта им грижи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика