Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Хората с филъри може да получат оток след ваксинация с Pfizer/BioNTech

OFFNews 10 май 2021 в 09:14 1823 0

Хората с филъри на лицето могат да получат подуване след имунизация с ваксината на Pfizer/BioNTech. Съобщенията за този страничен ефект бяха обсъдени на заседание на Комитета по оценка на риска на Европейската агенция на лекарствата, пише clinica.bg.

Заключението на експертите е вследствие съобщените нежелани реакции от редовното наблюдение на ваксините срещу COVID-19 и препоръчват да се актуализира листовката на ваксината, като се посочи, че е възможна подобна нежелана реакция.

От ЕМА продължават да следят с повишено внимание дали има и случаи на тромбози след имунизация с Moderna или Pfizer/BioNTech. Засега от агенцията отчитат, че честотата им е по-ниска, отколкото сред тези при неваксинираните хора.

От Агенцията подчертават, че ползите от прилагането на продуктите на Janssen и Astra Zeneca са повече от риска от тромбози. Експертите са разгледали и сигнали за случаи на Синдром на Гилен-Баре след имунизация с Оксофордската ваксина. Синдромът на Гилен-Баре е автоимунно възпалително заболяване на периферната нервна система, проявяващо се с вели парези, нарушения в чувствителността и вегетативни разстройства.

От ЕМА считат, че за да се произнесат по тези данни имат нужда от още информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews