Грипът отново подмина Австралия - да очакваме ли още една година без него?

Ружа Райчева 12 октомври 2021 в 15:36 2167 0

Снимка Архив

За втора поредна година грипът "подмина" Австралия. Регистрираните случаи в традиционния грипен сезон там са дори по-малко от миналогодишните. Това би могло да означава, че вълна от заболели от инфлуенца няма да има и в останалите части на света. Обичайно тенденцията за сезона се заражда в страните, в които зимата настъпва най-рано.

"Намираме се в изключително рядката ситуация грипът на практика да изчезне. Крайно необичайно е да не наблюдаваме грипни епидемии в обществото ни", съобщи вирусологът и преподавател в Куинсландския университет д-р Кристи Шорт. 

През 2019 г., преди появата на коронавируса, разпространението на грипни заболявания бе достигнало рекордни нива в Австралия с 313 033 потвърдени случая, което е с 2,7 пъти повече сравнено със средногодишната норма за петгодишен период. През 2020 г. има само 20 000 потвърдени случая на грип, а за тази година едва 484 случая до август.

Зам.-директорът на центъра за проучвания на грипни случаи в Мелбърн проф. Иън Бар съобщава, че повечето случаи на грип са при хора, идващи от чужбина, най-вече от Индия.

„Има циркулираща грипна зараза през последните три-четири месеца. Не е изненадващо, че засичаме немалко случаи на хора, връщащи се от карантина“, коментира Бар.

По думите му в момента би трябвало да се наблюдава пик на заразените от грип, с поне няколко десетки хиляди заразени в цялата страна:

„Никога не сме виждали толкова нисък брой заразени от грип. Още миналата година след въвеждането на мерките за социално дистанциране забелязахме драматичен спад в броя заразени.“

Според него конкретно затварянето на училищата, които са „огнище на зараза“, е изиграло голяма роля.

Все пак не се очаква тази липса на грипни епидемии в Австралия да бъде постоянна. Проф. Иън Бар е сигурен, че ще има обрат в тази тенденция:

„Не знаем кога карантината ще бъде преустановена, дали ще има друго ниво на карантиниране – в домашни условия, или как това ще повлияе на грипните епидемии. Със сигурност това са златни времена заради липсата на грип, не мисля, че пак ще видим подобно нещо.“

Той съобщи, че има и спад в поставените грипни ваксини тази година - едва 33,3% от населението се е ваксинирало, докато в минали години делът на ваксинираните е бил поне 50%.

Проф. Бар призовава част от мерките срещу коронавирус да бъдат използвани срещу грипни епидемии при нужда:

„Мерки като маските, социалното дистанциране и карантинирането очевидно са повлияли благоприятно на разпространението на грипни заболявания. Няма причина да не използваме поне някои от тези методи по време не тежък грипен сезон.“

По думите на Бар в световен мащаб нивата на грипни зарази са смесени, но според него броят заразени в света е по-малко от половината на това, което може да се очаква в нормална година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови