Ген. Мутафчийски: Носенето на маска е елементарна мярка, от която не се умира

Янка Петкова 01 октомври 2020 в 14:02 5398 0

Снимка Архив

Носенето на маска е елементарна предпазна мярка, от която не се умира. Още 1936 г е установено, че това намалява вирусния товар и че тези, които носят маски, прекарват болестта леко и изграждат имунитет. Това каза в коментар за предпазните мерки ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг на Националния оперативен щаб.

Поне 15% от присъстващите в залата не носят маските си както трябва, констатира той и цитира публикация на New England Journal of Medicine, според която единственото, което можем да направим, докато чакаме ваксината срещу COVID-19, е да носим маски.

Това е доказано напълно в азиатските страни, където традицията за носене на маски е още от 2002-2003 г. с ТОРС епидемията, каза проф. Мутафчийски и цитира конкретен случай от публикацията:

"На круизен кораб в Аржентина, възниква коронавирусна инфекция. Капитанът издава заповед – целият персонал да носи маски с висока степен на защита, а всички пасажери - хирургични маски. В резултат на което 80% от заразените с коронавирус прекарват инфекцията безсимптомно или с лека симптоматика. Докато при подобни ситуации, в други круизни кораби, където няма такова изискване, процентът е точно обратен. Само 20% изкарват болестта леко."

Проф. Мутафчийски каза още, че според изследвания вирусът не се пренася само по въздушно-капков, а и по аерозолен път. При кашляне и високо говорене въздухът би задържал вирусни частици в аерозолна форма за повече от няколко секунди. В капчици се задържа за минути. Ако не се проветрява помещението, средата става доста наситена на вируси, допълни той.

Това са елементарни неща, от които не се умира. Маската трябва да се носи правилно и да се носи задължително в затворени помещения, въпреки че вече има публикации и за положителния ефект, ако я носим в открити пространства, уточни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!