'Гардиън': Вредните емисии от горивата причиняват смъртта на 4 млн. души годишно

OFFNews 12 февруари 2020 в 16:24 1485 0

Снимка Pixabay

Вредните емисии от изгарянето на горивата са причина за 4 милиона преждевременни смъртни случаи годишно. Радикални мерки за промяна на ситуацията са невъзможни, констатира проучване, цитирано от "Гардиън". 

Щетите за глобалната икономика се изчисляват на 8 милиарда долара дневно, според учени от  Грийнпийс Югоизточна Азия (Greenpeace Southeast Asia) и Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух (Centre for Research on Energy and Clean Air).

Статистиката показва, че жертвите на вредните емисии от изгарянето на изкопаеми горива са повече, отколкото от пътни инциденти. Децата в бедните страни са особено засегнати. Според изследването всяка година заради мръсния въздух 40 000 деца умират, преди да навършат 5 години.

Установено е, че NO2 от изгорелите газове на дизелови и бензинови автомобили, електроцентрали и фабрики води до 4 милиона случая на астма годишно. Около 16 милиона деца страдат от астма, причинена от тези емисии. Фините прахови частици са отговорни за 1,8 милиарда болнични годишно.

Най-големи финансови загуби понасят икономиките на Китай, САЩ и Индия - съответно 900 милиарда, 600 милиарда и 150 милиарда долара годишно. Авторите на доклада призовават за решаване на този проблем с помощта на "чиста" енергия.

"Ограниченият ресурс, високата цена и ниската ефективност на електрическите превозни средства не ни позволяват да се надяваме, че в обозримо бъдеще масово ще заменят конвенционалните превозни средства. "Зелените“ централи могат в най-добрия случай да покрият адекватно 15% от настоящите енергийни нужди на човечеството, но тези нужди нарастват. Освен това замяната на конвенционална енергийна система с "чиста" изисква огромни инвестиции, а бедните страни нямат такива средства", констатират експертите, цитирани от "Гардиън".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови