Фондация обучава ученици в оказване на първа помощ

OFFNews 02 юли 2024 в 16:27 710 0

обучение в първа помощ

Снимка фондация "Първите три минути"

Обучение в сърдечен масаж

Националната финансово-стопанска гимназия е едно от първите училища в София и страната, стартирало програма за автоматична дефибрилация.

Докато в сградата на емблематичната софийска гимназия с над 100 годишна история тече обновяване, по-голямата част от учениците и преподавателите преминаха обучения по първа помощ с автоматичен дефибрилатор (АВД), водени от фондация "Първите три минути".

В края на учебната година в двора на училището, в което се помещава временно гимназията, се проведе събитие за масова популяризация и мотивация - рамо до рамо, ученици, учители и ръководители от НФСГ участваха в отборно предизвикателство за най-качествен сърдечен масаж под съпровода на известни мелодии с ритъм между 100 и 120 удара в минута.

Отборите демонстрираха усърдие и спортен хъс и още веднъж доказаха, че всеки може да се научи да оказва първа помощ при сърдечен арест. Събитието се превърна в истински празник, а отличилите се получиха специални награди.

Официално беше връчен и автоматичният дефибрилатор, който ще заеме своето място в обновената сграда, веднага щом всички се завърнат там. А с учениците и техните преподаватели си пожелахме слънчево лято и да бъдат все така всеотдайни и отговорни към човешкия живот и да предават нататък своите знания и умения.

Обучението е част от проекта "Моето училище е номер 1".

През 2023 г. Британският департамент по образование, подкрепен от Британския съвет за ресусцитация завърши проект за стартиране на програма за автоматична дефибрилация (ПАД) във всички държавни училища във Великобритания. И това не е прецедент – инициативата „Kids save lives“, която обхваща обучението за КПР в училище в целия свят, е одобрена от Световната здравна организация и Европейския съвет по ресусцитация!

В България на този етап ПАД се развиват в единични училища в страната. А внезапният сърдечен арест може да се случи навсякъде, на всеки и по всяко време. В това число на деца и спортисти.

Проектът „Моето училище е номер 1“ беше изпълнен от фондация „Първите три минути“ с финансовата подкрепа на фондация "Обществен борд на TELUS International в България". 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Европейското първенство